Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koronavírus sa rozšíril vo firme, ktorá pre Slovensko vyrába pľúcne ventilácie
Zdielať na

Koronavírus sa rozšíril vo firme, ktorá pre Slovensko vyrába pľúcne ventilácie

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí krátko po nástupe do vlády vycestovali do Starej Turej. Vtedy sa s vedením Chirany Medical dohodol. že zahraničné zákazky dajú nateraz bokom, zvýšia produkciu a ich prioritou bude výroba pľúcnych ventilátorov pre naše nemocnice.

OKRES NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / V sobotu sme Vás v Novinách informovali o tom, že hygienici zatvorili podnik v Bánovciach nad Bebravou. Pozitívne tu otestovali viacero zamestnancov. Tu sa už situácia stabilizovala. Horšie je to v okrese Nové Mesto nad Váhom. Tu sú najnovšie dve nové epicentrá nákazy. Obe sú vo výrobných závodoch.

V Starej Turej nechcú situáciu podceniť a preto tu zvolali krízový štáb. "Jednoznačný výstup krízového štábu je to, aby sa obyvatelia vyvarovali hromadných podujatí a aby do maximálnej možnej miery znížili svoju mobilitu," povedal primátor Leopold Barszcz.

Všetci pozitívne testovaní sú paradoxne zamestnancami firmy, ktorá dodala nášmu zdravotníctvu 300 kusov umelých pľúcnych ventilátorov.  "Je nám to ľúto, ale je to ochorenie, ktoré sa týka všetkých ľudí," ozrejmil riaditeľ Chirana Medical Ján Brkal.

Ako nám povedala regionálna hygienička Ľubica Bučková, v rámci opatrení vydali karanténne opatrenia 90 osobám. Podnik je nateraz zatvorený, zamestnanci sú na celozávodnej dovolenke. V karanténe však nezostávajú iba oni. "Jedna zamestnankyňa bola na svadbe, tak sme dali do karantény aj svadobčanov," informovala Bučková.

Nové ohnisko nákazy zaznamenali hygienici vo firme v Potvoriciach.  "Tu máme 5 pozitívnych zamestnancov a 190 ľudí v karanténe," pokračuje Bučková.

Výrobný závod sa nachádza na okraji obce a podľa slov starostu ani jeden zamestnanec v Potvoriciach nebýva. "Krízový štáb je pripravený, situáciu monitorujeme, keby bolo treba, tak zasadneme," uviedol starosta Peter Kučík.

Trenčianski hygienici pracujú nepretržite. Len včera odobrali viac ako 300 vzoriek. Predpokladajú, že počet pozitívne testovaných porastie. Ľudí vyzývajú k opatrnosti. "R-O-R,  rúška, odstup a ruky, dodržiavať dezinfekciu rúk. Keď toto budeme dodržiavať, tak sa tá pandémia ľahšie zvládne," uzavrela Bučková.

V utorok tam zasadal krízový štáb, ktorý neodporúča ľuďom zúčastňovať sa hromadných podujatí 

Ďalšia firma, kde sa rozšírila nákaza, je v Potvoriciach (okres Nové Mesto nad Váhom). V jednej z firiem bolo nakazených päť ľudí. Zamestnanci zostávajú v karanténe, ale firma má celozávodnú dovolenku. 

V pondelok v tomto regióne urobili 300 testov. 

Na okresný súd v Prievidzi v pondelok eskortovali 24-ročného Radovana, ktorý porušil karanténu a išiel sa opiť. Potom sa podľa prokurátora doma vyhrážal príbuzným a neskôr aj policajtom. Dokonca na nich pľul a želal im, aby sa nakazili Covidom a to aj napriek tomu, že koronavírus nemal. Včera ho sudkyňa uznala vinným z prečinu nebezpečného vyhrážania a útoku na verejného činiteľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy