Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zuzana Čaputová sa obrátila na Ústavný súd v súvislosti s 13. dôchodkami
Zdielať na

Zuzana Čaputová sa obrátila na Ústavný súd v súvislosti s 13. dôchodkami

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová napadla zákon v súvislosti so zavedením trinástych dôchodkov. Podľa jej názoru bolo skrátené legislatívne konanie hrubo a bezprecedentne zneužité, ktoré nemá obdobu v doterajšej legislatívnej histórií.

Prezidentka už v minulosti avizovala, že sa obráti na Ústavný súd v súvislosti so zavedením 13.dôchodkov ako v tlačovej správe uvádza: "Obsah napadnutého zákona týmto návrhom prezidentka nenamieta.Samotný zámer, aby sa finančná situácia poberateľov starobného, predčasného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku zlepšila, totiž považuje prezidentka za legitímny a opodstatnený. Podľa prezidentky si najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov nezaslúžia byť rukojemníkmi vzniknutej situácie."

Svoje veto ale nevyužila. Prezidentka tak chcela vyriešiť problém so skráteným legislatívnym konaním a jeho zneužívaním. "Postup, ktorý prezidentka za danej situácie zvolila, umožňuje ústavnému súdu rozhodnutím o tomto návrhu raz a navždy vyjadriť svoj záväzný právny názor na problém zneužívania inštitútu skráteného legislatívneho konania bez splnenia zákonných podmienok. Takýto výsledok môže pozitívne ovplyvniť budúcu prax ústavných orgánov."

​Schválenie trinástych dôchodkov sprevádzali obštrukcie. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy