Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koronavírus zasiahol aj väčšinu domovov sociálnych služieb. TV JOJ zisťovala, aký je stav v DSS teraz
Zdielať na

Koronavírus zasiahol aj väčšinu domovov sociálnych služieb. TV JOJ zisťovala, aký je stav v DSS teraz

BRATISLAVA / V sociálnych zariadeniach pre seniorov je po plošnom testovaní situácia pod kontrolou. Napriek tomu viaceré župy v týchto dňoch prerozdeľovali ochranný materiál zo zásob štátnych hmotných rezerv. Trnavský župan tvrdí, že sú pripravení aj na druhú vlnu koronavírusu. Ostatné kraje sú na tom podobne.

Takto sa začala hrozivá bilancia nakazených klientov v niektorých domovoch sociálnych služieb: 12. apríla odhalili prvého pacienta v zariadení v Pezinku. Následne počet infikovaných a obetí rástol. Vývoj situácie sme celý čas sledovali. Personál aj klienti na dva týždne uviazli v domove. "To sa určite na tej psychike podpíše, ale vedeli sme, že nemáme žiadne východisko, len byť nejako pri zemi," vyjadrila sa zamestnankyňa DSS v Pezinku ešte v apríli. 

Župa teraz tvrdí, že to má pod kontrolou. "A je pripravená aj na prípadné vypuknutie druhej vlny koronavírusu. Župné DSS majú k dispozícii tisícky rúšok, ako aj respirátory, rukavice, či dezinfekciu," informovala Lucia Forman, hovorkyňa BSK. 

Pripravenosť DSS v Martine

Zlá správa prišla aj z Martina. Pracovníci vedenia žilinskej župy hovoria, že v súvislosti s koronavírusom sú pripravení aj na budúcnosť. Najväčšie problémy COVID-19 narobil v súkromnom domove sociálnych služieb v Martine, kde bola bilancia pozitívne testovaných ľudí naozaj hrozivá. 

 "26 klientov, 11 zamestnancov nakazených, 4 mŕtvi," dodala Iveta Ďurišová, riaditeľka odboru sociálnych vecí, ŽSK. Napriek tomu, že toto zariadenie nie je v správe žilinského samosprávneho kraja, okamžite im pomohli pri riešení tejto nepríjemnej situácii. Župa totiž prerozdeľuje potrebné veci medzi všetky centrá takéhoto druhu v kraji. A myslia pritom aj na prípadný ďalší krízový stav. A majú preto svoju rezervu.

"Máme ochranné pracovné pomôcky, dezinfekciu..," uviedla Iveta Ďurišová, riaditeľka odboru sociálnych vecí, ŽSK. A infikovaných klientov hlásilo aj zariadenie v Batizovciach.

V Batizovciach kontrolujú zásoby

DSSky v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja by mali byť na prípadnú druhú vlnu pandémie pripravené. Sľubuje to ich zriaďovateľ. "Samosprávny kraj sa nespolieha len na štátne rezervy," poznamenala hovorkyňa PSK Dáša Jeleňová. V centre sociálnych služieb v Batizovciach si robia v týchto dňoch inventúru toho, čo im ostalo. Už na budúci týždeň plánuje tamojšia riaditeľka zvolať krízový štáb.

"Budem naďalej v strehu a budem si to držať tak, aby som mala v prípade potreby dostatok," podotkla riaditeľka CSS Batizovce Katarína Bolisegová.

Rezervu ochranného materiálu v týchto dňoch preventívne robí aj Trnavský župan. Úrad TTSK sa aktuálne podobá na sklad. Vo svojich priestoroch má totiž vyložené kartóny s ochrannými pomôckami, ktoré chcú urýchlene distribuovať do jednotlivých sociálnych zariadení pre seniorov v tomto kraji. "Ochranné prostriedky aj rýchlotesty boli rozdeľované transparentne. Prebieha distribúcia viac ako milióna ochranných prostriedkov," povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. 

"Samozrejme máme obavy, ak by náhodou vypukla druhá vlna," vyjadril sa výkonný riaditeľ Humanus Hlohovec Tomáš Kramár . 

A takto sú na tom ostatné kraje

 "V súčasnosti NSK ukončuje distribúciu OOPP dodaných zo Správy štátnych hmotných rezerv. A zároveň pripravuje nákup OOPP podľa odporúčania pracovnej skupiny," píše sa v stanovisku Nitrianskeho samosprávneho kraja. 

 "Upozornili sme na to, že súčasné usmernenie štátu je nedostatočné v rámci prevencie. Nepodceniť prevenciu pritom znamená zvládnuť aj prípadnú druhú vlnu koronavírusu," vyjadrila sa Lenka Štepáneková, hovorkyňa BBSK. 

"Tento týždeň bola doručená ďalšia zásielka, ktorá obsahovala 200 000 ochranných rúšok. Celkovo bolo doteraz doručených približne 480 000 kusov ochranných pomôcok," dodala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Anna Terezková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy