Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hrozí koniec kultúrnych domov? O prácu kvôli koronakríze môže prísť 7 000 pracovníkov
Zdielať na

Hrozí koniec kultúrnych domov? O prácu kvôli koronakríze môže prísť 7 000 pracovníkov

SLOVENSKO / Koniec kultúrnych domov na Slovensku avizujú organizácie, ktoré ich zastrešujú v jednotlivých krajoch. Podľa nich sú pre koronakrízu tesne pred bankrotom. Pozitívne pre ne nevyzerá ani uvoľňovanie opatrení. Vyzývajú preto vládu, aby konala a zahrnula aj kultúrne stánky do podporných ekonomických balíčkov.

Miestne kultúrne stánky boli dva mesiace dozadu ešte plné ľudí. Plánovali si podujatia na mesiace dopredu. Dnes je aj u nich situácia viac ako zlá a aj oni bojujú o prežitie.

Prázdne stoličky, zrušené predstavenie.Takto to vyzerá v kultúrnych domoch po celom Slovensku. Aj oni zápasia s poklesom príjmov a tak žiadajú o pomoc štát. Inak sa mnohé z nich nevyhnú prepúšťaniu.

Alfonz Kobielsky je šéfom Asociácie kultúrnych inštitúcii miest a obcí Slovenska a zároveň riaditeľom Mestského domu kultúry vo Vranove nad Topľou. Listom koncom apríla oslovili premiéra, vládu i ministerku kultúry. Pre výpadky príjmov a nútenom zatvorení zariadení očakávajú od štátu kompenzáciu. "Žiadame aby títo zamestnávatelia sa dostali do tej schémy štátnej pomoci, v ktorej je zamestnávateľom refundovaná časť mzdových nákladov, v prípade, že udržia zamestnanosť ako pre krízou," povedal Kobielsky.



Ak by museli prepúšťať a ľudia z kultúry by skončili na úradoch práce, znamenalo by to pre štát ďalšie výdavky. Takto by ich presmerovali na to, aby sa podarilo pracovné miesta zachovať.  "Chcel by som poprosiť pani ministerku kultúry, aby verejne deklarovala záujem o tento segment kultúry o túto samosprávnu kultúru, že jej záleží, aby táto samosprávna kultúra prežila," dodal Kobielsky.

Šéfka rezortu kultúry tvrdí, že zachraňujú čo sa dá. O požiadavke kultúrnych stredísk však zatiaľ vôbec netušila.
"Neevidujem nejakú urgentnú ktorá by prišla a prišla nejakým spôsobom vyčíslená a zadefinovaná, že potrebujeme pomoc, pomôžte nám," bráni sa ministerka Milanová.


"Ja som odoslal list vláde SR, členom vlády SR, ministerke kultúry a osobne som si overil, či bol tento list doručený,"
vravel Kobielsky. Všade som dostal odpoveď, že áno Podľa podpredsedu Združenia miest a obcí Milana Mušku, majú samosprávy presne definované výpadky a  počty. 

Nejde pritom o lokálny problém, ale o problém celého Slovenska. Podpredseda ZMOSu hovorí o tom, že v prípade, že vláda nezasiahne, regionálna kultúra bude mať po celej krajine vážne problémy. "Celkovo sa to dotýka zhruba 7 000 zamestnancov," dodal Muška.


Predpokladá sa totiž, že ani po uvoľnení opatrení sa kultúrne stánky nebudú húfne zapĺňať a tak bude miestna kultúra aj naďalej len s minimálnymi príjmami. "My si uvedomujeme, že tá situácia je veľmi zlá," konštatuje Milanová. Vedenie ZMOSu je pripravené sa stretnúť  s ministerkou kultúry a vysvetliť podstaty dopadov na  miestnu kultúru."Keď tá pomoc štátna nebude, tak sa pochová miestna kultúra na Slovensku a budeme ju z popola dvíhať, je to nezmysel," na záver povedal  Kobielsky.

Koronakríza sa dotýka aj malých podnikateľov vo Vysokých Tatrách. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy