Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Únia fitnesscentier sa rozhodla nezablokovať dialničný úsek do Bratislavy. Premiér sa stretol so zástupcami "svalovcov"
Zdielať na

Únia fitnesscentier sa rozhodla nezablokovať dialničný úsek do Bratislavy. Premiér sa stretol so zástupcami "svalovcov"

BRATISLAVA / Slovenské fitnesscentrá sú stále zatvorené a ich majitelia to považujú za nespravodlivosť. Avizovali, že dnes ráno úplne zablokujú našu hlavnú diaľnicu na vstupe do Bratislavy. Nakoniec od toho ustúpili a protestovali len spomalenou jazdou. Skončili na úrade vlády, kam ich pozval premiér Matovič. Ten niekoľkokrát zdôraznil, že otvorenie fitness centier je v rukách epidemiológov. A tí popoludní rozhodli.

Majiteľom fitnescentier sa nepozdáva postup Krízového štábu Slovenskej republiky pri uvoľňovaní opatrení prijatých kvôli pandémii koronavírusu. Na ráno v pondelok 25. mája sa rozhodli pre to štrajkovať. Ako sa uvádza v tlačovej správe Únie Fitness Centier Slovenska, 25. mája o 6.30 h chcú jej členovia zablokovať vstup do Bratislavy, úsek diaľnice D1 v úseku Zeleneč až Triblavina chcú zablokovať 380 autami. "Únia fitness centier Slovenska žiada okamžité uvoľnenie svojho podnikania a znovuotvorenie fitness centier, a to s okamžitou platnosťou," uvádza sa v tlačovej správe. Štrajkujúci tiež chcú na Úrade vlády SR odovzdať podpísanú petíciu.

"Začiatkom marca 2020 všetky prevádzky nariadením vlády uzavreli a odvtedy až dodnes sa situácia nezmenila. Napriek snahe predkladať návrhy na účinné opatrenia, či nefinančné kompenzácie zo strany Únie fitness centier Slovenska, sa nám nepodarilo zasadnúť za rokovací stôl s kompetentnými a hľadať riešenia," uviedol Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska.

Podľa Kiseľa má únia pripravené opatrenia, ktoré berú ohľad na rizikové skupiny, štátny rozpočet či prenajímateľov, v priestoroch ktorých väčšina fitness centier na Slovensku sídli. "Zrejme sme z pohľadu vlády nesplnili všetko, čo by kompromisné riešenie malo obsahovať a jednoducho nás odignorovali," pokračoval. Naznačil tiež, že za situáciou môže stáť niečo iné. "Nakoľko fitness priemysel je niekoľkomiliónový obchod stále rozdelený medzi tisícky malých podnikateľov bez komerčných sietí," poznamenal.

"Mnohí z nás sú už na hranici krachu, pribudli nám obrovské dlhy, ktoré ovplyvnili životy tisícky rodín negatívnym spôsobom. Nielen majiteľov fitness centier, ale aj ich zamestnancov. Blokádou diaľnice do Bratislavy aj takto chceme na seba upozorniť. Žiadame okamžité uvoľnenie nášho podnikania a znovuotvorenie fitness centier. S okamžitou platnosťou," napísal Kiseľ v tlačovej správe.

Podľa neho vysvetlenia epidemiológov nedávajú žiadny zmysel. "Preto Únia fitness centier Slovenska zablokuje Bratislavu, odovzdá petíciu a zažaluje štát za diskrimináciu a porušenie ústavných práv. Svoju iniciatívu sme ochotní okamžite zastaviť v prípade, ak nás ústavní činitelia pozvú na vyjednávanie, ktoré nám dá okamžité riešenia,“ vyhlásil Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska.

Priama blokáda nebola

V ranných hodinách si protestujúci vyjasňovali pravidlá blokovania. Následne si odsúhlasili blokádu hlasovaním.

​Situácia sa v pondelok ráno ale zmenila. Desiatky protestujúcich sa rozhodli obmedziť premávku diaľnice v smere z Triblaviny do Bratislavy na rýchlosť 30 km/h a ich zastávka bude pri OC Shopping Pallace, odkiaľ následne išli do Národnej rady. "Vzhľadom k tomu, že diaľničná a dopravná polícia nám nechce umožniť blokádu, ohrozili by sme tým viacero vecí. Tentokrát sa s tým stotožníme," povedal jeden z hlavných organizátorov. 

Ráno boli v strehu aj policajti, ktorí sa snažili situáciu upokojiť. Na mieste sa nachádzali policajné hliadky z Trnavy a Bratislavy. Podľa ich informácií sa na mieste nachádzalo 60 -70 protestujúcich. Z nich približne 50 áut blokovalo cestu od odpočívadla Triblavina v smere po D1 do Bratislavy.

Kotlebovci v akcií

Do kolóny sa zaradili aj dodávky polepené reklamou na Kotlebovu ĽSNS.V blízkosti organizátorov sa po celý čas zdržiaval poslanec Národnej rady Miroslav Suja. Aj v momente, kedy organizátori hovorili o apolitickej akcii. "Rozprával som s ním niekoľkokrát, kvôli tomu, kým niekoho diplomaticky, ale asertívne, dostatočne poprosíte, aby odišiel, tak to nerobíte hneď na prvýkrát," uviedol Kyseľ.

Sumár spred stretnutia:

  • organizátori spomalili cestu do Bratislavy, pretože na dopatrenia Krízového štábu dopláca vyše 2300 fitnesscentier a viac ako 100 prevádzok už zatvára. Vodičov čakajú rozsiahle kolóny.
  • protestujúcim v petícií vyjadrilo podporu už viac ako 15 000 podporovateľov
  • odborníci upozorňujú na vdychovanie aerosolí a hyperventiláciu
  • rokovanie Krízového štábu začne o 10:00
  • Matovič v prípade blokády diaľnice pohrozil novým zákonom, ktorý by takúto činnosť považoval za trestný čin

Prísľub Matoviča a ostrý zákon 

Igor Matovič sa rozhodol v neskorých večerných hodinách reagovať na úniu fitnescentier prostredníctvom svojho facebookového účtu. Tvrdí, že konzílium krízového štábu sa nevedelo zhodnúť, či nepredstavuje otvorenie veľké riziko a rokovania budú pokračovať aj tento pondelok. "Čiže milí svalovci - nikto na vás nezabudol a nikto vám cielene neubližuje. Stojím za akýmkoľvek doterajším rozhodnutím konzília špičkových slovenských odborníkov ... a budem stáť za akýmkoľvek ich rozhodnutím, ktoré spravia zajtra - v pondelok ako aj v budúcnosti. Od začiatku som chránil ich rozhodnutie od nátlaku akýchkoľvek nátlakových skupín ... a boli ich haldy - zbohatlíkov či lobistov, pre ktorých prachy sú jediná hodnota v živote," uviedol Matovič.

Vo svojom statuse taktiež sľubuje, že v koalícií sa posnaží presadiť odškodnenie v podobe preplácania vstupu do fitiek ľuďom nad 40 rokov. 

Premiérovi večer pred protestom došla trpezlivosť z blokovania diaľnice, považuje to za obmedzovanie slobôd. "Rovnako blokáda diaľnice spôsobí, že predložím návrh zákona, ktorý takúto činnosť bude považovať za trestný čin, tak, ako je to v iných civilizovaných krajinách. Nemôže si viac niekto myslieť, že obmedzovaním slobodného pohybu iných a braním si za rukojemníkov nevinných ľudí, bude beztrestne získavať pre seba akékoľvek výhody." Nakoniec sa všetkým poďakoval, že neblokovali premávku.

Minulosť ho dobehla

Kým tentokrát by chcel Igor Matovič meniť zákon, ktorý bude blokádu diaľnice považovať za trestný čin, pred rokom podporoval farmárov, ktorí blokovali cestu v bratislavskom Starom meste. "Keď farmári protestovali, bolo to časovo obmedzené. Keď fitnesáci povedali, že to malo byť 6 hodín, tak to je rozdiel," uviedol Matovič na poobedňajšej tlačovej konferencii. 

Na Matovičov status reagoval aj Robert Fico. Spomína aj farmárov. Fico tvrdí, že farmárom nosil kávu. Igor Matovič na tlačovej konferencii uviedol, že Fico klame a nikdy nikomu kávu nenosil. 

"Siláci" po stretnutí ustúpili

Zástupca Únie fitnescentra Slovenska Pavel Kiseľ po zasadnutí s premiérom oznámil, že štrajk ukončili dnes okolo pol 10-tej ráno. "Našli sme spôsob ako navzájom komunikovať," zdôraznil Kiseľ. Ten zároveň podotkol, že išlo o apolitickú akciu. Reagoval tak na auto s označením ĽSNS, ktoré išlo v protestnej kolóne.

Aj naďalej predseda vlády premýšľa nad zákonom, ktorý by blokovanie kľúčových diaľničných ťahov definoval ako trestný čin. "Mali by sme si chrániť verejný záujem, aby pre nejakú fašistickú vymletú hlavu netrpelo celé Slovensko. Pretože môžu na to ľudia doplatiť zdravím a životom, čiže má zmysel chrániť takéto cesty," zdôraznil.

Odborníci sa obávajú 

Po zasadnutí krízového štábu môžu byť spokojní aj návštevníci fitnesscentier. Premiér Matovič prisľúbil zmeny aké v okolitých krajinách nemajú.  Odborníci z konzília ale upozorňujú na fakt, že najviac infikovaných na Slovensku je vo vekových skupinách 20-24 rokov a 25 - 30. Vyplýva to z analýzy, ktorú tento týždeň zverejnil Úrad verejného zdravia. 

Profesor Pavol Jarčuška podotkol, že doposiaľ nemáme žiadnu podrobnú štúdiu, ktorá by priblížila priamy vplyv koronavírusu na fitnesscentrá. "Nemáme k dispozícií žiadnu prácu v takzvaných serióznych impaktovaných časopisoch, ktorá by hovorila o tom, aký je vplyv skorého otvorenia alebo neskorého otvorenia fitnesscentier. Máme len nepriame údaje ktoré hovoria o tom že sa tam produkuje viac aerosolí a že je tam prostredie, ktoré môže byť spojené s tzv. zväčšenou vírusovou záťažou, a že sú tam mladí ľudia, ktorí môžu byť lepšími prenášačmi," povedal Jarčuška. Odborníci pripúšťajú lepšie podmienky ako v Českej republike, ktorá otvorí tieto služby skôr. Jednou z nich má byť nenosenie rúška počas cvičenia. "Určite to nastavíme tak, aby tieto podmienky boli priaznivé pre klientov ako pri školách," dodal člen krízového štábu. Rovnaké opatrenia by sa mali týkať všetkých vnútorných športov.

Od budúcej stredy môžu

Aj napriek dnešným protestom, sa fitnesscentrá či vnútorné športoviská otvoria až od 3. júna. Ako premiér avizoval, klienti nebudú musieť mať rúška a prevádzky budú musieť dodržiavať 15 metrov štvorcových na zákazníka alebo dvojmetrové rozostupy.

"Od budúcej stredy budú môcť slobodne prevádkovať svoje aktivity so šatňami a sprchami," vyjadril sa Matovič. Prevádzkovatelia budú musieť zabezpečiť aj permanentnú dezinfekciu priestorov a tiež budú musieť viesť presnú evidenciu cvičiteľov, ktorá bude musieť byť k dispozícii aj regionálnym úradom verejného zdravotníctva po dobu 30-tich dní. "Rozhodnutie, ktoré bolo prednesené dnes na tlačovej konferencii je pre nás prijateľné," dodal organizátor protestov Kyseľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy