Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Veľký prehľad nakazených. V týchto okresoch sa koronavírus nevyskytol
Zdielať na

Veľký prehľad nakazených. V týchto okresoch sa koronavírus nevyskytol

Potvrdených prípadov na svete dosiahol hranicu 5 miliónov

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva zverejnil nové analýzy, v ktorých prehľadne informuje o počte nakazených.

Najviac pozitívnych prípadov zaznamenali v mladom veku

Z grafu zverejneného Úradom verejného zdravotníctva vyplýva, že najviac infikovaných pacientov na koronavírus bol v skupine 20-24 ročných a 25-34 ročných. Rozdiel medzi počtom nakazených žien a mužov takmer nie je . 

V Medzilaborciach a vo Veľkom Krtíši sa koronavírus neobjavil

Dlhodobo najviac pozitívnych prípadov sa  vyskytovalo v Bratislavskom kraji. Za ním nasleduje Trenčiansky a Košický kraj, pričom najmenej chorých sa vyskytovalo v Banskobystrickom kraji. Existujú ale 2 okresy v ktorých sa nový koronavírus neobjavil. Žiaden repatriant ani človek s trvalým bydliskom v okrese Medzilaborce a Veľký Krtíš nebol pozitívny.  Najvyššiu mieru šírenia koronavírusu zaznamenali v okresoch Martin a Snina.

Najviac nakazených sa vrátilo z Rakúska

Až 37% prípadov pochádza priamo zo zahraničia z nich sa ďalších 5,7% prípadov zaznamenalo u majoritnej populácie.  V marginalizovaných rómskych komunitách sa priamo importovala choroba u 5,8%  z celkového počtu nakazených a až 6,3% sa nakazilo v súvislosti s ňou. Špecifickou skupinou sú Domovy sociálnych služieb, kde bolo zaznamenaných 11,6% prípadov. Bližšie nešpecifikovaných s importom je 34% nakazených. Najvačší počet pozitívnych z iných krajín je Rakúsko.  Za ňou nasleduje Spojené kráľovstvo, Nemecko, Česko a Taliansko. Na importovaní ochorenia sa podielalo 52 krajín.

Žehra ako epicentrum marginalizovaných komunít

V marginalizovaných rómskych komunitách sa koronavírus vyskytol konkrétne v 179 prípadoch. Z nich sa najviac pozitívnych vyskytlo v Žehre, Nitre a Bystranoch. V 48% prípadoch sa jednalo o importovanie nákazy a 52% priamo  súviseli s importovanými prípadmi.

Najzamorenejšia DSS bola v Pezinku

Celkovo 171 prípadov zaznamenali v 23 zariadeniach pre seniorov. Najviac nakazených sa vyskytlo v DSS Pezinok - 87, v Martine v dome sv. Martina - 41a v CSS Batizovce 10.

Len  1% hospitalizovaných bude mať trvalé následky

Doposiaľ sa vyliečilo 79% z celkového počtu hospitalizovaných.  V 32 prípadoch došlo k úmrtiu pacientom, ktorí mali potvrdené ochorenie Covid-19.  Z nich 23  bolo potvrdené úmrtie spôsobené koronavírusom, v troch  prípadoch bolo určenie pravdepodobne na následky koronavírusu a v šiestich prípadoch išlo o inú príčinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy