Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Maturity a koronavírusu: Slovensko bolo v maturitách pohotovejšie, medzi českými študentami panuje zmätok
Zdielať na

Maturity a koronavírusu: Slovensko bolo v maturitách pohotovejšie, medzi českými študentami panuje zmätok

Archívna reportáž

BRATISLAVA/PRAHA / Maturity tento rok skomplikovala situácia v suvislosti s koronavírusom. Študenti sa museli pripravovať online a všetko so svojimi učiteľmi prebrať nestihli. U nás ministerstvo školstva maturitnú skúšku odpustilo a školy mohli známky vypočítať na základe vysvedčení. Zatiaľ čo my, Slováci sme už 23. apríla mali jasno v tom, ako to celé bude prebiehať, v Česku študenti a pedagógovia majú ešte niekoľko nezodpovedaných otázok. No a odpovede sa im podľa CNN Prima news stále nedostalo.

Pre množstvo študento je dobre, že maturity vypočítali len z priemeru známok, a to hlavne pre tých, ktorí sa celé 4 roky vzorne učilii a mali dobré známky. Česká republika ale v procese maturitných skúšok tak jasno nemá, informuje o tom CNN Prima News. 

"Na začiatku som z toho mala radosť, že maturity nemáme," vyjadrila sa maturantka zo Slovenska Lívia Bobulová. Sama ale uznala, že skúsenosť maturity sa jej mohla do života hodiť. "Bola by to taká skúška dospelosti. Teraz vôbec nevieme, ako taká skúška prebieha a na vysokú školu si nedonesiemie žiadnu podobnú skúsenosť. Z tohto hľadiska je podľa mňa zlé, že sme si maturitu neskúsuli. Množstvo študentov príde na vysokú školu a nebude vedieť, aké to je," poznamenala študentka Lívia. 

Podobne to vidí aj český študent 4. ročníka strednej školy Denis Hozák. "Slovákom závidím, ale na druhú stranu mi nepríde spravodlivé, že by študenti mali maturitu zadarmo. Keby nám známky vzhľadom k situácii školy vypočítali z priemeru vysvedčenia, nikto nám to nemôže mať za zlé a útočiť na nás, keď za to nemožeme. Každý by si ale pamätal, že sme ju dostali a mohlo by sa nám to vypomstiť napríklad pri hľadaní zamestnania. Myslím si, že bude lepšíe, keď sa o maturitu pobijeme. Ministerstvo školstva má teraz hnevá hlavne preto, že je to hrozne zmätené a narýchlo," vyjadril sa maturant Denis. 

Maturity na Slovensku

Slovenský minister školstva  Branislav Gröhling zmeny v maturitách oznámil 23. apríla na svojom instagramovom profile. "Interné maturity prebehnú výpočtom priemeru ročných známok z daných predmetov za všetky roky štúdia, pričom v posledných dvoch rokoch sa počítajú známky aj za polrok. Priemer končiaci do 0,5, vrátane, sa zaokrúhľuje nadol, teda priemer 1,5 bude 1. Pri osemročných štúdiách sa počítajú známky za 5. až 8. ročník rovnakým spôsobom," napísal minister. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

MATURITY . Dlho očakávaná podoba maturít na tento rok je tu. Minulý týždeň nám Úrad verejného zdravotníctva určil podmienky na maturity. My sme si museli prejsť možné riešenia a ako som už povedal, musíme zmeniť maturity. A práve včera bol schválený zákon, ktorý nám umožňuje meniť maturity ? . Takže v školskom roku 2019/2020 budú vyzerať maturity nasledovne. . 1. Interné maturity prebehnú vypočítaním priemeru koncoročných známok z daných predmetov za všetky roky štúdia, pričom v posledných dvoch rokoch sa rátajú aj známky na polroku. Priemer končiaci sa do 0,5 (vrátane) sa zaokrúhľuje nadol (priemer 1,5 bude 1; priemer 2,5 bude 2 atď...). Pri osemročných štúdiách sa rátajú známky za ročníky 5-8 rovnakým systémom. . 2. Riaditeľ školy určuje predmety, ktoré sa do výslednej známky započítavajú (napr. semináre, laboratórne cvičenia atď). Škola oznámi žiakovi výslednú známku do 12. mája. . 3. Ak žiak súhlasí s výslednou známkou, zmaturoval. Blahoželám ? . 4. Ak nesúhlasí s výslednou známkou, požiada o vykonanie klasickej maturitnej skúšky do 15. mája. Skúška sa môže konať dištančne (videokonferencia) alebo prezenčne podľa opatrení ÚVZ a jej termíny sú od 25. mája do 13. júna podľa rozhodnutia Okresného úradu. . 5. Toto platí pre všetky druhy stredných škôl (gymnáziá, stredné odborné školy, konzervatóriá, stredné umelecké školy, stredné športové školy). Platí to aj pre praktické maturity. Rovnako sa uskutočnia záverečné skúšky v nematuritných odboroch, záverečné pomaturitné skúšky aj absolventské skúšky (s pár výnimkami v linku). . Viac informácii nájdete tu: https://bit.ly/3cHluvc . Ak máte ďalšie otázky (v prípade, že sme nezachytili všetky špecifiká a bude ich treba riešiť), môžete sa dnes opýtať na livestreame o 18.00. . P.S: Celý tento dokument si vyžadoval veľa pripomienkovania, dolaďovania a úprav. Som veľmi rád, že je na svete. Veľmi pekne ďakujem celému tímu na ministerstve, ktorý na ňom robil. A teraz sa ide na prijímačky. Zdroj foto: TASR #maturity #maturity2020 #skolstvo #education #minister #vzdelavanie #bald #glasses #okuliare #blahozelam ?

Príspevok, ktorý zdieľa Branislav Gröhling (@branislavgrohling),

Riaditeľ školy mal sám určiť predmety, ktoré sa do výslednej známky započítali, teda napríklad semináre alebo laboratórne cvičenia.  A školy na Slovensku mali študentovi oznámiť výslednú známku do 12. mája. Pokiaľ študent s hodnotením bol spokojný, maturitu mal splnenú. Pokiaľ ale nie, mohol do 15. mája požiadať o konanie klasickej maturitnej skúšky.  Tá sa bude konať distančne, prostredníctvom videokonferencie alebo prezenčne podľa opatrení ÚVZSR v termíne od 25. mája do 13. júna. Záleží na rozhodnutí okresného úradu. 

Rozhodnutie platí pre všetky druhy stredných škôl a rovnaké pravidlá sa používajú aj pri praktických maturitách. 

​Iná situácia je v Česku 

V Českej republike je úplne iná situácia. Maturanti nevedeli, ako a za akých podmienok tento rok zakončia štúdium na strednej škole ešte 2 týždne po rozhodnutí na Slovensku. Konečný verdikt predniesol minister školstva Robert Plaga (ANO) až 6. mája. Prehlásil, že spoločná písomná časť sa bude konať medzi 1. až 3. júnom. Študentom posledných ročníkov strednej školy odpustil len slohovú prácu, ktorá mimoriadne nebude súčasťou skúšky. 

Ústne maturity ministerstvo doporučuje školám usporiadať od 10. júna. Zároveň spísalo niekoľko bezpečnostných opatrení do metodiky pre konanie skúšok v dobe pandémie koronavírusu. 

Deseť dní pred začiatkom skúšok majú študenti aj učitelia ohľadne maturít ale stále niekoľko otázok. "Veľa vecí z ministerského manuálu je podľa rady učiteľov a riaditeľov proste nerealizovaná a bezpečné rozostupy taktiež nie je ľahké ustriehnuť. Tiež nevieme, ako to je s maturitami pri študentoch diaľkového štúdia a študentov žijúcich s osobami rizikových skupín," uviedol na svojom instagramovom profile senátor Zdeněk Hraba.

Upozornil, že niektoré školy dokonca maturantom ani dobrovoľnú prípravu v podobe osobných konzultácii s učiteľmi neponúkli, a tak maturanti prídu po 3 mesiacoch do školy až na samotnú skúšku. 

Českí študenti posledných ročníkov stredných škôl, teda mnohí z nich, sú v neistote a v strese. Na instagramovom profile Slovo studentů píšu svoje príbehy o tom, ako im koronavírus skomplikoval výučbu.  Prostredníctvom petície, ktorú podpísalo už cez 17 tisíc maturantov, sa naviac snažia o udelenie maturitného vysvedčenia a záverečného vyúčného listu na základe prospechu z troch posledných vysvedčení. 

Najčítanejšie správy