Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zabudnuté ikonické miesto Bratislavy skrýva zaujímavú históriu. Chátrajúcu budovu môže získať mesto
Zdielať na

Zabudnuté ikonické miesto Bratislavy skrýva zaujímavú históriu. Chátrajúcu budovu môže získať mesto

BRATISLAVA / Bola to ikona Bratislavy, ktorú obdivovali aj turisti. Dnes už vidieť, že sa na budove podpísal zub času. Zdá sa však, že sa opäť vráti do rúk mesta, a tak sa do nej časom dostanú Bratislavčania či turisti. Najzaujímavejší je však na tom celom príbeh jej interiéru.

Salvátor. Známa historická budova v centre Bratislavy, ktorá zrejme už o pár týždňov vráti späť do plného vlastníctva mesta. Má však jednu chybičku krásy.

"Kúpil bohatý Bratislavský lekárnik Rudolf Adler túto parcelu, kde pri nej stojíme, a dal tu postaviť tento nájomný dom, a na prízemí tohto domu chcel urobiť luxusnú lekáreň," povedal riaditeľ mestského ústavu ochrany pamiatok Ivan Štassel.


Tak sa aj stalo. Sto rokov tam ľudia chodili obdivovať už vtedystarožitný mobiliár. Prežila monarchiu, prvú republiku, slovenský štát aj socializmus. Po revolúcii ju z reštitučných dôvodov zavreli, neskôr sprivatizovali. Mesto však novému majiteľovi vyrúbilo priveľký nájom. "Preto z takého z akejsi trucakcie ten mobiliár demontoval a odniesol si ho preč. Do svojho skladu," dodal Štassel.

Hrozilo, že vzácny mobiliár skončí v zahraničí ako starožitnosť. Ministerstvo kultúry tomu na poslednú chvíľu zabránilo. Roky sa nič nedialo. Nábytok s vybavením bol zakonzervovaný v sklade u súkromníka v Trenčíne. My sme nábytok vypátrali. Dnes už má ďalšieho majiteľa. Je ním vášnivý zberateľ z Nového mesta nad Váhom.



V lekárenskom múzeu, farmaceutickom múzeu Salvator, to na centimeter presne vyzerá všetko tak, ako v sto rokov fungujúcej ikonickej lekárni, keď ešte sídlila v Bratislave. Tam sa stavala budova podľa rozmerov nábytku. Rovnako aj tu."S tým, že dokonca aj táto dlažba, na ktorej sa nachádzame teraz, je to verná kópia," okomentoval zberateľ a lekárnik Erik Kovács.

V novej budove tak vzniklo lekárenské múzeum. Dominantou je samozrejme známy mobiliár. "Okolo tej expozície máme vlastne ďalšie zbierkové predmety, ktoré ako keby majú slovenskú a Európsku farmáciu," uviedol zberateľ.


Podľa Bratislavských pamiatkárov by sa nábytok mal vrátiť späť. Nebude to ľahké, no podľa zberateľa nie nemožné: "Áno, je všetko možné, je to samozrejme komplikovanejšie a náročnejšie aj finančne, s tým sú spojené ďalšie otázkyu, čo s ďalšou zbierkou, čo s budovou..."

V záujme mesta je obnovenie lekárne aj s mobiliárom, prípadná dohoda v budúcnosti bude závisieť od ponúkaných možností.

Podľa súčasného majiteľa je mobiliár aj po takmer 400 rokoch v dobrej kondícii. A cestu späť do Bratislavy by teda zvládol. Ak sa s mestom dohodnú, môže sa stať jednou z top atrakcií hlavného mesta.
Z Nového mesta nad Váhom a Bratislavy.

​Pozrite si aké ďalšie budovy má hlavné mesto v pláne odkúpiť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy