Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nové zdravotné strediská alebo rekonštrukcia starých. Mestá a obce môžu dostať až 900-tisíc eur
Zdielať na

Nové zdravotné strediská alebo rekonštrukcia starých. Mestá a obce môžu dostať až 900-tisíc eur

BRATISLAVA / Ešte vlani v októbri ministerstvo zdravotníctva vyzvalo mestá a obce, aby svoje zastaralé a zdevastované zdravotné strediská zrekonštruovali či postavili nové. Maximálna výška poskytnutej dotácie dosahuje 900-tisíc eur. V Medzilaborciach v tejto súvislosti ukázali vizualizáciu, ako by ich centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti mohlo vyzerať.

Riaditeľstvo bývalej nemocnice v Medzilaborciach sídli v schátranej budove. Už o rok by ale mala vyzerať ináč. Oprava strechy, zateplenie, výmena okien, rozvodov či nová elektroinštalácia. Dôvodom je vznik centra integrovanej zdravotnej starostlivosti. Samosprávu to stálo nemálo úsilia. O lepšie priestory sa usilujú od roku 2015. Už vtedy mali problém s umiestnením nových lekárov. Teraz to konečne vyšlo. "Príspevok mesta je 5%, približne 50-tisíc eur, celkové náklady sú vo výške 823-tisíc eur," informoval Vladislav Višňovský, primátor mesta Medzilaborce. 

Na prízemí, kde bola kedysi kuchyňa a jedáleň, vznikne sedem ambulancií so všeobecným lekárom, pediatrom, gynekológom, očným lekárom či gastroenterológom. "Je tu veľa starých ľudí, mladí sú všetko preč, každému treba lekársku pomoc starším ľuďom a kde majú chodiť, utekať do Stropkova," pýta sa Róbert, obyvateľ Medzilaboriec. 

TV JOJ zisťovala, kde všade na Slovensku prejavili záujem o zdravotné strediská. "Máme 61 žiadostí a vyčerpalo sa 43 miliónov. Z eurofondov ale bolo vyčlenených 126 miliónov eur," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR. 

Zdravotné strediská sa vďaka eurofondom premenujú na centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti, ale princíp poskytovaných služieb ostáva. Ordinovať bude všeobecný lekár, gynekológ plus špecialista v odbore, o ktorého je v regióne najväčší záujem. Obec či mesto ešte predtým než začne s výstavbou či rekonštrukciou musí mať zazmluvnených lekárov, a to je asi tou najväčšou prekážkou. "Budovanie integrovaných centier v žiadnom prípade nepomôže k riešeniu problému nedostatku personálu. A teraz si treba položiť otázku, či budovanie centier, tam, kde už zdravotná starostlivosť funguje, či je to najdôležitejšie, čo slovenské zdravotníctvo potrebuje," poznamenal Marian Kollár, prezident SLK. 

V priebehu tohto roka ministerstvo opäť spustí výzvu. Peňazí je dosť a záujemcov by chceli dvojnásobne viac. Napríklad v Banskobystrickom kraji prejavilo o centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti len päť obcí. "Obec Divín, Brusno, Pliešovce, Jesenské a mesto Kremnica," upresnila Marcela Glevická, hovorkyňa samosprávneho kraja. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy