Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Upozorňujeme na falošných kontrolórov, zneužiť chceli nový systém eKasy. Požadovať môžu aj vyplatenie pokuty
Zdielať na

Upozorňujeme na falošných kontrolórov, zneužiť chceli nový systém eKasy. Požadovať môžu aj vyplatenie pokuty

V jednej z prevádzok v Hriňovej sa objavili dve falošné kontrolórky finančnej správy.

HRIŇOVÁ / Finančná správa upozorňuje na falošných kontrolórov, ktorí sa vydávajú za jej príslušníkov. Využili novo spustený systém eKasy, ktorý prišli akože skontrolovať. Zabudli však na pár formálnych vecí, ktoré ich napokon odhalili.

Dve falošné kontrolórky sa objavili v jednej z prevádzok v Hriňovej. Od majiteľky si vyžiadali doklady k eKase. Majiteľka im potrebné doklady ukázala. Neohlásenej návšteve tak nezostalo nič iné, len odísť. Na pokutu našťastie nebol dôvod. Napriek tomu majiteľka kontaktovala finančnú správu a vyrozprávala im priebeh zvláštnej kontroly.

"Falošné kontrolórky žiadali od majiteľky prevádzky, aby predložila fotokópiu žiadosti o pridelenie kódu eKasa a písomné potvrdenie o zakúpení certifikovaného riešenia," vysvetľuje hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková.

Práve tento postup ich odhalil 

Finančná správa totiž môže kontrolovať len žiadosť o pridelenie kódu k eKase. Nie však potvrdenie o zakúpení, či objednaní zariadenia. To znamená, že reálne pokuty hrozia len tým podnikateľom, ktorí do konca júna nepožiadali o pridelenie kódu. V prevádzke v Hriňovej mali zároveň šťastie, že celý systém už mali v prevádzke a falošné kontrolórky im teda nemali prečo dať neoprávnenú pokutu.

Finančná správa upozorňuje, že falošný kontrolóri sa môžu objaviť aj v iných prevádzkach a dokonca môžu požadovať aj vyplatenie pokuty. Buďte preto opatrní a kontrolórov si radšej skontrolujte."Vždy ide o kontrolnú dvojicu, ktorá sa musí preukázať preukazom príslušníka finančnej správy," dodáva Adamčíková. Navyše po každej kontrole príslušníci finančnej správy urobia zápisnicu. Tú musia zároveň podpísať všetky zúčastnené osoby.

76-ročného dôchodcu pripravili podvodníci o úspory. Klasické podvody stále fungujú. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy