Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nehody záchranárov sú čoraz častejšie. Čo môžu vodiči sanitky, ak sa ponáhľajú na zásah?
Zdielať na

Nehody záchranárov sú čoraz častejšie. Čo môžu vodiči sanitky, ak sa ponáhľajú na zásah?

PRAHA/BRATISLAVA / Vezie vás sanitka, pretože máte zdravotné problémy. Tá ale havaruje a váš zdravotný stav je razom ešte vážnejší. Naposledy sa niečo podobné stalo v piatok, keď záchranári museli oživovať dieťa narodené v šiestom mesiaci. Podľa štatistík je to realita častejšia, ako by ste čakali. Nehodu sanitky pri brnianskom obchodnom centre zachytili priemyselné kamery.

Stalo sa to v okamihu. Sanitka vrazila do križovatky so zapnutými sirénami a majákmi. Prvé auto prichádzalo zprava a púšťalo ju. Spoza neho vychádzalo ďalšie auto, ktoré ale nestačilo dobrzdiť a narazilo do boku sanitky. Tá po náraze pokračovala a trafila stĺp semaforu. Vo vnútri sanitky sa nachádzal pacient, ktorý potreboval previezť do nemocnice. Spolu s ním boli vo vozidle dvaja záchranári a stážista. "Operátori poslali na miesto ďalšie posádky, o pacientov sa postarali a všetkých štyroch previezli do nemocnice," povedala hovorkyňa záchranárov Michaela Bothová. 

Polícia príčiny nehody doteraz neukončila. "Doposiaľ sa nám podarilo zaistiť niekoľko kamerových záznamov, ktoré vyhodnocujeme," vyjadril sa hovorca polície David Chaloupka. 

Čo (ne)môžu záchranári ?

Záchranka v Čechách má výjazdy viac ako miliónkrát v roku, to sú tvrdé štatistiky asociácie záchraniek. Nehody sú tu na dennom poriadku. "Sanitka je nepredvídateľný element, ktorý sa náhle objaví v premávke. Vodiči s tým nevedia pracovať, nečakajú tú sanitku, nevidia, nepočujú," poznamenal Marek Slabý, prezident asociácie záchranných služieb. 

Sanitka nemá absolútne právo vojsť do križovatky na plný plyn na červenú len preto, že má pustené sirény a bliká. "Vozidlá smú obmedziť ale nesmie ich ohroziť. Samozrejme vodiči sú zase povinní umožniť sanitke plynulý a rýchly prejazd," dodal Slabý. 

​K nehode sanitky a auta došlo aj v Bratislave. Záchranári viezli malé bábätko:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy