Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Niektorí si slnko v práci užívajú, iní čakajú na koniec šichty. Ktorým povolaniam nie je čo závidieť?
Zdielať na

Niektorí si slnko v práci užívajú, iní čakajú na koniec šichty. Ktorým povolaniam nie je čo závidieť?

BRATISLAVA / V Prahe bolo takmer 39 stupňov, na Slovensku sa očakávalo 38, nakoniec bolo "len" 37. Aj tak bude pondelok zatiaľ najteplejším dňom tohto roka. Chodiť do práce v takýchto horúčavách a podávať plný výkon je pre väčšinu ľudí veľmi náročné. No existujú povolania, ktoré by sme v týchto dňoch mohli niektorým závidieť, ale aj také, ktoré sú skôr na poľutovanie.

V centre hlavného mesta okolo 15. hodiny popoludní bolo až 38 stupňov. Ktorým povolaniam by sa v týchto horúčavách dalo závidieť a ktoré skôr poľutovať? V ankete TV JOJ opýtaní spomínali najčastejšie gastro odvetvie, ale aj stavbárov či cestárov. Naopak, závidieť by sme podľa opýtaných mohli plavčíkom i zmrzlinárom. 

Reportér TV JOJ Anton Adamčík sa rozhodol na vlastnej koži i na vlastnom teplomery zistiť, ako to v skutočnosti je. Pri 38 stupňoch Celzia v búdke na parkovisku naozaj niet čo závidieť. "Určite nie, klimatizované to tu nemáme, vytrpím si dosť," uviedol predavač parkovacích lístkov. V stánkoch s vysmážanými jedlami alebo v kuchyni reštaurácie môže byť tiež slušné peklo. "Cez tie špičky, keď sa už dovára, tak je tu okolo 50 stupňov, aj vyššie niekedy," povedal šéfkuchár Pavol Hrnčiar.

Závidieť nie je čo ani asfaltérom alebo cestárom pri teplote 37 stupňov Celzia v tieni a pri rozpálených kameňoch. "Dá sa to, baví ma to. Slniečko, ešte mi to aj zaplatia," povedal pokladač zámkovej dlažby. Pekelné teploty musia znášať pekári v pekárňach alebo hutníci pri spracovaní tekutého železa.

Komu v týchto horúčavách určite môžeme závidieť, sú pracovníci mäsiarstva. U nich sme namerali príjemných 22. stupňov. "Klimatizáciu máme nastavenú na 16, ale keďže sa otvárajú dvere, dostane sa teplo dovnútra," povedala predavačka mäsiarstva.

Závidieť by sme mohli aj plavčíkom, keďže sú pri vode. "Áno, je čo závidieť, som na slnku, môžem sa ísť okúpať kedy chcem, ale musím dávať pozor na ľudí. Musím mať ale tričko," uviedol plavčík Erik Cziko. Zmrzlinárom ako sme zistili, sa až tak závidieť celkom nedá. "Tu nie je až taký chlad, lebo nám tie stroje dosť zatepľujú," uviedol Diana Žáková. 

V pondelok očakávali meteorológovia 38 stupňov ako nový rekord, keďže v Prahe bolo 38,5 stupňa. Pozitívna správa je, že od utorka už budú teploty príjemnejšie, maximálne do 30 stupňa. Zdá sa, že pondelkové teploty sa už ani v tomto roku nevrátia.

Pozrite si na čo máte od zamestnávateľa v horúcich dňoch právo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy