Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Mimoriadny samit v Bruseli prerušili, lídri EÚ sa na obsadení funkcií stále nezhodli
Zdielať na

Mimoriadny samit v Bruseli prerušili, lídri EÚ sa na obsadení funkcií stále nezhodli

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Predseda Európskej rady Donald Tusk prerušil mimoriadny summit premiérov a prezidentov krajín EÚ v Bruseli, aby mohol viesť bilaterálne rokovania s jednotlivými lídrami o obsadení kľúčových postov v orgánoch Únie. Lídri budú pokračovať až v utorok, kedy sa má konať aj prvá ustanovujúca schôdza novozvoleného europarlamentu. K situácii sa vyjadril aj Robert Fico, ktorý to označil za nechutné a zákulisné.

Rokovanie lídrov EÚ skončilo po 18 hodinách bez úspechu. Podľa Angely Merkel je možné dohodu dosiahnuť, zatiaľ sa ale nepodarilo nájsť potrebnú väčšinu pre žiadnu variantu. Mimoriadny samit tak bude pokračovať v utorok, 2. júla.

"Musím povedať, že to bola celkom zaberačka, bez minúty spánku, sme včera začali a dnes skončili a nemáme výsledok. Musíme sa zase do Bruselu vrátiť zajtra," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. 

Vrcholné pozície Európskej únie, platené v desaťtisícoch eur sú naďalej nerozdané."Tusk teraz zorganizuje bilaterálne stretnutia s lídrami. Summit bude pokračovať po skončení bilaterálok," napísal na Twitteri Tuskov hovorca Preben Aamann. 

https://twitter.com/PrebenEUspox/status/1145438591738359808

Lídri členských krajín EÚ hľadajú od nedele večera na mimoriadnom summite v hlavnom meste Belgicka zhodu na menách, ktoré sa stanú šéfmi kľúčových postov v orgánoch Únie. Tými sú Európska komisia, Európska rada, Európska centrálna banka a miesto vysokého predstaviteľa pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

Ustanovujúca schôdza novozvoleného europarlamentu sa pritom bude konať už 2. júla. "Európska rada sa dohodla, že treba mať balíček - kandidátov, ktorý by odrážal rozmanitosť EÚ," vyjadril sa pre novinárov Tusk. Medzi lídrami existujú rozdielne názory na obsadenie vrcholných postov v EÚ, predovšetkým v otázke nového šéfa eurokomisie.

Fico: Je to zákulisné, je to nechutné

Predseda Smer-SD Robert Fico sa tiež vyjadril k summitu, na ktorom sa v Bruseli rozhoduje o nomináciách na vedúce posty v Európskej únii. Podľa vlastných slov nemá pochybnosti, že "veľkí si to zase rozdelia". "Bolo by obrovskou cťou pre Slovensko, keby sme mali na riadiacich pozíciách našich predstaviteľov," povedal Fico s tým, že má ale pocit, že "to dopadne ako obyčajne". "Je to zákulisné, je to nechutné. Tieto rokovačky sú také, ani by ste tam radšej nechceli byť," uviedol Fico s tým, že nakoniec sa na rozdelení postov pravdepodobne dohodnú veľké krajiny.

Boj o kreslá 

Všeobecne platí, že dohodnúť sa musia dvaja najsilnejší hráči, Nemci a Francúzi. Svojho koňa má každá krajina, naším je najdlhšie pôsobiaci eurokomisár Maroš Šefčovič. Jeho meno sa ale ako šéfa eurokomisie neskloňuje. Okrem skúseností sa ale hľadí aj na inú vec. "Je dôležité, aby medzi top štyrmi pozíciami bol niekto zo strednej a východnej Európy. Maroš Šefčovič by mohol byť takýto kandidát," uviedol premiér Peter Pellegrini. 

Viac aj vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy