Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Situácia na cudzineckej polícii v Dunajskej Strede je alarmujúca. Žiadatelia si vymysleli už vlastný systém
Zdielať na

Situácia na cudzineckej polícii v Dunajskej Strede je alarmujúca. Žiadatelia si vymysleli už vlastný systém

DUNAJSKÁ STREDA / Podmienky vybavenia žiadosti o pobyt na Slovensku v rámci riadenej migrácie nie sú hodné 21. storočia. Myslia si to nielen žiadatelia, ale aj obyvatelia domov susediacich s oddelením cudzineckej polície v Dunajskej Strede. Aj keď si tam žiadatelia vymysleli pre poriadok aj vlastný systém. Za posledné roky narástol počet žiadostí o 30% ročne, momentálne ich evidujú 45 000.

"Sami ľudia si vytvorili zoznam a zapisujú sa. Včera sme sa ráno zapísali a večer sme prišli sem, a už sme neodišli," vyjadrili sa jedny zo žiadateľov. Cudzinecká polícia v Dunajskej Strede. Aj tu, tak ako na iných pracoviskách Slovenska, čakajú vo dne v noci na ulici cudzinci z tretích krajín na vybavenie. A predsa je to tu iné.  Ten, kto sa nezapísal do zoznamu, nemá šancu na dnešné vybavenie. 

 Manželia zo Srbska žijúci na Slovensku, prišli s tromi deťmi. Musia sa prihlásiť a najmladšiemu, trojmesačnému, vybaviť prechodný pobyt. "Ten zoznam to neviem, či je to niečo úplne neverejné. Včera poobede som sem prišiel, už sme boli 60. na zozname, som počul, že ešte predvčerom večer ho začali robiť," vyjadrili sa manželia. Napriek tomu, že ich na polícii s deťmi vzali ako prvých, nikto neprotestoval. Ulica s rodinnými domami je vždy plná cudzincov, ktorí chcú u nás bývať, pracovať a platiť dane. 
   

Obyvatelia ulice síce čakajúcich chápu, ale zo situácie sú už zúfalí. "Už vyše roka, trikrát týždenne minimálne a od večera tu stoja, v 21. storočí, prosím vás," povedal jeden zo susedov. "Každý deň 200 -300 ľudí sa otočí, tu prespávajú, vyzuté topánky, všetko aj keď nie sú stránkové dni, aby sa vedeli zapisovať do menoslovu," poznamenala susedka. Situácii vraj nepomohlo ani zavedenie objednávania sa cez elektronický systém, pre Dunajskú Stredu vydá denne 9 miest. 

"Aktuálne sa kapacity rozšírili denne v priemere na cca. 21 až 28 klientov. Rozšírením stránkových hodín by toto oddelenie nedokázalo v rámci súčasných personálnych kapacít zabezpečiť riadny výkon služby," vyjadrila sa hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. 

Niet ľudí. Podľa zdroja TV JOJ tí, ktorí by aj chceli prísť pracovať, nespĺňajú predpoklady, alebo sa po oboznámení s podmienkami otočia. "Pracovníci cudzineckej polície nevedú žiadne zoznamy v písomnej forme takže ich ani nemôže akceptovať," pokračovala Baloghová. Pouličný zoznam napriek tomu žije a vďaka nemu je trocha väčší poriadok. "Ľutujem ich, lebo bez sociálnej miestnosti, viackrát som už našla zabalené plienky, lebo aj s malými deckami prídu," opísala situáciu susedka. "V blízkej budúcnosti budeme sťahovať oddelenie do upravených priestorov," dodala Baloghová. 

Problémy boli aj na oddelení cudzineckej polície v Bratislave. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy