Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obeťou podvodu môžete byť aj vy! Až stopäťdesiattisíc domácností odoberá TV signál na čierno a ani o tom nevie
Zdielať na

Obeťou podvodu môžete byť aj vy! Až stopäťdesiattisíc domácností odoberá TV signál na čierno a ani o tom nevie

Až 150 000 slovenských domácností odoberá televízny signál od pirátov

BRATISLAVA / Pravdepodobne až niekoľko desiatok tisíc domácností sleduje v tejto chvíli naše vysielanie načierno. A možno ste doteraz ani netušili, že ste sa stali súčasťou podvodu. Televízni piráti totiž ľudí lákajú na nízke ceny, no vystavujú ich riziku.

Piráti sa najskôr z morí presunuli na internet, aktuálne už aj do televízneho priestoru. Odhaduje sa, že až 150 000 slovenských domácností odoberá televízny signál od pirátov. "Sledujeme zvyšujúci sa trend nelegálneho odberu televízneho vysielania, televízne pirátstvo, kedy obchodníci predávajú televízny signál nelegálne domácnostiam," vysvetľuje zástupca Skylink Jakub Mendel. "A najmä v posledných troch rokoch sa to pirátstvo rozširuje veľmi rýchlo," dodáva člen predstavenstva M7 Group Jaromír Glisník. 

Zrejme aj preto, že Slovákov lákajú na nízke ceny, keďže televízny signál odoberajú načierno, nemusia platiť autorským zväzom, vysielateľom a neodvádzajú za tento produkt ani žiadne dane či iné zákonné poplatky.
"Televízni piráti poskytujú svoje služby dokonca pod cenu nákladov za nákup televízneho obsahu," uvádza sa v stanovisku Slovenskej asociácie pre káblové telekomunikácie. 

Pre pirátov je to teda čistý zisk, pre ľudí ale čistý risk! Tým, že si zakúpite televíziu od piráta, stávate sa súčasťou podvodu a na to existuje aj paragraf. "Ak to robíte vedome, hrozí aj vám trestno-právny postih," upozorňuje právnik Matúš Leviczki. "Divák sa zúčastňuje podvodu, záleží však na rozsahu - ak ukradnete fľašu v obchode, je to iné, ako keď ukradnete auto. Záleží teda na tom, akú službu využívate a ako dlho. Oveľa závažnejšie je však podnikanie samotných obchodníkov, ktorí to ponúkajú na komerčnom základe," približuje Glisník. 

Či si kupujete televíziu od legálneho operátora, alebo pirátov, sa dá zistiť pomerne jednoducho. "Nelegálne poskytované televízne služby sú väčšinou poskytované bez zmluvy alebo zadarmo. Obvykle to býva k internetovým službám," informuje Mendel. Alebo si pýtajú platbu dopredu a v hotovosti, vtedy by ste mali spozornieť tiež.

Na letisku zaistili viac ako 80 kg nelegálneho mäsa a mliečnych výrobkov. Viac vo videu: 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy