Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vydieranie na sociálnej sieti. Pod tlakom zverejnenia či udania na polícii za pedofíliu, posielali muži tisícky eur
Zdielať na

Vydieranie na sociálnej sieti. Pod tlakom zverejnenia či udania na polícii za pedofíliu, posielali muži tisícky eur

Vydierali prostredníctvom sociálnych sietí. Vo vyšetrovacej väzbe je len 44-ročný Miroslav, ďalší traja sa priznali. 34-ročnú Sofiu stále hľadá polícia.

BANSKÁ BYSTRICA / Na anonymitu virtuálneho sveta doplatilo takmer 200 ľudí z celého Slovenska. Muži reagovali na zoznamovací inzerát na sociálnej sieti. Neznáma dáma od nich chcela šteklivú fotku. Na druhý deň im volala zhrozená matka, že intímnu fotku poslali maloletému dieťaťu. Do Banskej Bystrice prišli takmer 4 desiatky svedkov z celého Slovenska.

Obeťami vydierania sexuálnymi fotkami sa stali tridsiatnici, ale aj šesťdesiatnici. Scenár bol navlas rovnaký. Keď muži poslali intímnu fotku, volala zdesená mama dieťaťa či rovno policajt, ktorý má sprostredkovať dohodu. "Ten, čo sa predstavil ako policajt, ten bol veľmi dôveryhodný. Pôsobil isto, so znalosťou veci," vysvetľuje svedok

Prvých 50-tich svedkov vypočúvali v pondelok až do večera. Pod tlakom zverejnenia či udania na polícii za pedofíliu na účty v rôznych bankách posielali muži stovky až tisícky eur. V jednom prípade muž zo strachu zaplatil za mlčanie 30 tisícok. Zneužiť mali aj reálne meno policajta. "Mesačná výplata, oni to mali tak ako som už bol na výsluchu, mi hovorili, že oni to mali premakané, čísla poprepájané," tvrdí svedok. 

Ani jeden z obžalovaných na súd neprišiel

Všetci obžalovaní dali súhlas na konanie v ich neprítomnosti. Vo vyšetrovacej väzbe je len 44-ročný Miroslav, ďalší traja sa priznali. 34-ročnú Sofiu Mercedes stále hľadá polícia. "Z pohľadu obhajoby je len veľkou výstrahou, že ako dnes človek dokáže podľahnúť sociálnym sieťam a komunikáciam na nej," objasňuje obhajca Michal Ševčík

Klasické podvody stále fungujú. Muž dal podvodníkovi tisíce eur. Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy