Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lekárom opäť hrozí, že budú musieť vyberať, koho nechajú na pľúcnej ventilácii
Zdielať na

Lekárom opäť hrozí, že budú musieť vyberať, koho nechajú na pľúcnej ventilácii

Kritickú hranicu 3- tisíc pacientov s covidom v nemocniciach sme prekročili. Tak ako v predošlej vlne tak prichádzajú naši zdravotníci k bodu, že nebudú vedieť poskytnúť adekvátnu starostlivosť každému. Matematici vypočítali, že v minulej vlne každý šiesty človek nedostal v nemocnici lôžko. Dnes sme na tom podľa vedcov podobne a začínajú nám ľudia s covidom zomierať aj doma.

"Bohužiaľ ešte zďaleka nie sme na vrchole. Ten dopyt po nemocničných lôžkach a po intenzívnej starostlivosti ešte rastie. Očakávame ešte nárast do možno 40-50 percent a čo bude potom, nie je vôbec jasné," potvrdil matematik Richard Kollár.

Už dnes je jasné, že ventilácií je nedostatok. "Chýba nám ich dosť veľa. Už nám ich chýba možno 20%," potvrdil Richard Kollár. 

"Keby nám neboli pomohli iné regióny, kde sme prekladali pacientov, tak tí, ktorí by potrebovali pľúcnu ventiláciu by boli zomierali. Už by nemali kde byť," povedal Marián Petko, riaditeľ Bardejovskej nemocnice a prezident Asociácie nemocníc Slovenska. 

A to napriek tomu, že sa lôžka žiaľ, rýchlejšie uvoľňujú ako v minulej vlne, pacienti sú na nich totiž kratšie. 

"Dĺžka hospitalizácie je kratšia a devastácia pľúc nastáva rýchlejšie a menej je super infekcií," povedal Michal Palkovič, ktorý riadi sekciu súdneho lekárstva a patologickej anatómie na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Je možné, že sa na ventiláciu s vysokou pravdepodobnosťou nedostane každý, kto by sa na ňu dostať mal. Rozhodnutie bude na lekároch. "Už nám hrozí triáž pacientov. Je to Sofiina voľba aj pre lekárov," vyhlásila Mária Lévyová z Asociácie na ochranu práv lekárov.

"Minulý rok sme už každé šieste lôžko pre tých pacientov nemali. Momentálne sme vo veľmi podobnom režime, už tie lôžka nie sú," doplnil doplnil matematik Kollár.

Málo ventilácií a priveľa pacientov znamená ťažké rozhodovanie sa pre lekárov. uľahčovať by im to mal dokument, ktorý prijal ešte bývalý minister zdravotníctva, Marek Krajčí. Podľa neho sa boduje pacientom doterajšie zdravie. Čím viac bodov nazbierajú, tým majú väčšiu šancu na pripojenie sa na umelú ventiláciu. Nateraz ma dokument o triáži len odporúčajúci charakter. 

"Veríme, že k uvedeniu tohto dokumentu do praxe nebude potrebné pristúpiť," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová.

So zvyšújucim sa počtom pacientov sa to však pravdepodobne už čoskoro zmení.

Ľudia nechcú ísť do nemocnice

Poznajúc situáciu v nemocniciach sa však mnohí pacienti rozhodli, že do nemocnice nepôjdu. Pri ťažkých prípadoch to môže byť fatálne rozhodnutie.

"V mesiaci november sme zaznamenali nárast úmrtí s covidom, ale aj úmrtí na covid v domácom prostredí. Bolo to o 10%," doplnil Palkovič. 

"Vysvetľujeme si to tým, že nemocnice ani kapacitne to nezvládajú a rezignovali. Doslova ľudia rezignovali," povedala Lévyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy