Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozdrav doby koronavírusu: Nový prvok etikety ukázali aj premiér Pellegrini a moderátorka Mária Ölvedyová
Zdielať na

Pozdrav doby koronavírusu: Nový prvok etikety ukázali aj premiér Pellegrini a moderátorka Mária Ölvedyová

BRATISLAVA / Pre šíriaciu sa epidému koronavírusu vznikli aj nové pravidlá zdravenia sa. Odborníci odporúčajú vyhnúť sa osobnému kontaktu a hlavne podávaniu si rúk. Poprední politici, napríklad aj americkí kandáti sa v nočnej debate pozdravili lakťami. Rovnako tak urobila aj redaktorka TV JOJ Mária Ölvedyová a premiér Peter Pellegrini na konci špeciálnej relácie o koronavíruse.

"Je to vyjadrenie, ktoré ma naučil šéf virologického ústav, doktor Kopáček. Zdravia sa tak virológovia. Oni sa okrem toho ešte zdravia aj nohou, ale takto sme sa zdravili s premiérom aj pred vysielaním. Takže som bola rada, že sa miesto podania rúk vieme slušne poďakovať a pozdraviť takto," hovorí redaktorka Novín Mária Ölvedyová.

noviny.sk

Lakte si podali aj dvaja demokratickí kandidáti na amerického prezidenta Joe Biden a Bernie Sanders. Kvôli šíreniu nového koronavírusu sa v poradí jedenásta debata uchádzačov o demokratickú nomináciu presunula z Arizony do Washingtonu a bola bez divákov. Zúčastnili sa jej prvýkrát po dobu súboju len dvaja kandidáti - Biden a Sanders. 

SITA

​Obaja kandidáti si pred začiatkom debaty podali ruky len lakťom, čím reagovali na hygienické opatrenia proti šíreniu epidémie. Biden podľa agentúry DPA uviedol, že Spojené štáty sa nachádzajú vo vojne proti koronavírusu. "Je to taká vojna. Je to ako by sme boli napadnutí zvonka," povedal s tým, že ľudia od vlády očakávajú rýchle vyriešenie krízy.

Spolu s epidémiou koronavírusu sa svetom šíria aj nové pravidlá etikety, ktoré berú do úvahy to, že kvôli možnej nákaze sa množstvo ľudí začína vyhýbať blízkemu osobnému kontaktu aj pri pozdrave. To, že sa mnohí pri stretnutí vyhýbajú potreseniu rukami, bozku na tvár alebo objatia, nie je teraz prejavom nezdvorilosti, ale skôr opatrnosti, napísal The Guardian. K slovu sa teda dostáva aj rada "vtipných" variant pozdravov, kde ľudia miesto dlane ponúkajú svojmu protejšku napríklad lakeť. 

​Pozrite si celé vydanie špeciálneho vysielania o koronavíruse: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy