Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Profesor Krčméry radí Slovákom. Ako sa správne chrániť pred koronavírusom?
Zdielať na

Profesor Krčméry radí Slovákom. Ako sa správne chrániť pred koronavírusom?

BRATISLAVA / Slovenská vláda prichádza s opatreniami ako zabrániť šíreniu​ koronavírusu, no odborníci upozorňujú, že začať musí každý od seba. Čo môžeme urobiť?

Profesor Vladimír Krčméry, odborník na tropickú medicínu, odporúča niekoľko opatrení, ktoré by mali zabrániť rozšíreniu. "90 % úspechu je v tom, že máme rúšku. Samozrejme, keby sme boli na ambulancií, tak tam už tie rúšky musia byť špeciálne a ešte špeciálnejšie musia byť rúšky u lekárov, ktorí sa starajú o pacientov alebo o prípady, ktoré sú nakazené. Väčšina nakazených nie sú pacienti."

Rúšok je však nedostatok, ľudia si ich môžu vyrobiť svojpomocne doma. Odborník rozhodne odporúča nosiť rúška. Najdôležitejšie je mať rúšku v prípadoch ak ste chorí, ak sa stretávate vonku s neznámymi ľuďmi alebo ste v neznámom prostredí. Naopak,ak ste doma so svojimi rodinnými príslušníkmi a poznáte ich cestovateľskú anamnézu, tak tam rúšky nie sú potrebné.

Šíri sa koronavírus cez oči?

Krčméry s touto možnosťou počíta. U experimentálnych zvierat sa tento vírus môže dostať aj cez spojivkový vak. U ľudí zatiaľ nie je dostatok štúdií, ktoré by to vyvrátili alebo potvrdili. 

Je pravdou, že po každom chytení kľučky je potrebné umývať si ruky?

Ak sa nachádzate v spoločnej domácnosti a ste v kolektíve, ktorý poznáte, nie je potrebné si umývať ruky. Dôležité  je umývať si ruky po návšteve verejných priestranstiev. Rizikovými sú verejné toalety, stravovacie zariadenia a priestory, ktoré nepoznáme. Vírus prežíva na rôznych povrchoch, ale nato, aby sa rozmnožil sa musí dostať do organizmu. Je potrebné mať čisté ruky ešte predtým, než sa dotkneme úst a očí.

Internetom sa šíri správa, že koronavírus s kombináciou s Brufenom spôsobuje šírenie nákazy. Je to pravda?

Podľa odborníka neexistuje priama súvislosť. 

Ako znížiť riziko infekcie koronavírusom?

1. Umývanie si rúk mydlom

2. Zakrývajte si nos a ústa

3 Kašlite a kýchajte do ohnutého lakťa

4. Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi

5. Majte dostatok spánku a pohybu

​Slovensko prijíma tvrdé opatrenia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy