Skoro jasno
15°
Bratislava
Čaputová aj zamestnanec prezidentskej kancelárie majú negatívny test na Covid-19. Preventívne opatrenia stále platia
Zdielať na

Čaputová aj zamestnanec prezidentskej kancelárie majú negatívny test na Covid-19. Preventívne opatrenia stále platia

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová musela do piatka zrušiť svoj plánovaný program. Ako informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec, jeden zo zamestnancov prezidentskej kancelárie prišiel do kontaktu s osobou pozitívnou na koronavírus. Prezidentku aj zamestnanca dali na koronavírus následne otestovať. Ich testy dopadli negatívne. Do karantény ale musela aj časť bratislavského magistrátu, dvaja zamestnanci sa tiež stretli s osobou pozitívnou na koronavírus. Prípady spolu podľa informácií TV JOJ ale nesúvisia.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes mala na Slovensku privítať rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena, ale program zrušila. A to z vážnych dôvodov. Jeden zo zamestnancov kancelárie mal kontakt s človekom, nakazeným koronavírusom. "Vzhľadom na to, že jeden zo zamestnancov prezidentskej kancelárie prišiel do kontaktu s osobou pozitívne testovanou na koronavírus, ruší prezidentka svoj plánovaný program a do piatka preventívne zostáva v domácej karanténe," informoval Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR.

Prezidentka teda svoj program až do piatka ruší a zostáva v domácej karanténe. Úrad verejného zdravotníctva dohľadáva všetky osoby, ktoré s ňou v predchádzajúcich dňoch prišli do kontaktu. Okrem pracovného tímu prezidentky to mohli byť návštevy. Prezidentka má z posledných dní na sociálnej sieti fotografie s ministrom vnútra či hlavným hygienikom. V oboch prípadoch ale išlo o telefonické konzultácie a fotografie sú z minulosti. Prezidentka sa ale osobne stretla so štábom rakúskej televízie. Bolo to bez rúšok a s podaním rúk.

Testy sú negatívne

Podľa informácií TV JOJ prezidentku aj zamestnanca, ktorý prišiel do styku s nakazenou osobou dali na koronavírus otestovať. Podľa slov ministra zdravotníctva Mareka Krajčího umiestnili do domácej karantény aj zamestnancov, ktorých sa to tiež týka. K stretnutiu medzi zamestnancom prezidentskej kancelárie a osobou pozitívnou na koronavírus malo dôjsť tento týždeň. Testy nakoniec nepotvrdili prítomnosť koronavírusu v kancelárii prezidentky. "Zamestnanec, u ktorého existovalo riziko nákazy vzhľadom na kontakt s infikovanou osobou, mal negatívny test na Covid-19. Rovnako tak aj prezidentka Zuzana Čaputová. Naďalej však zostávajú v platnosti prijaté preventívne opatrenia a program prezidentky je až do výsledkov opakovaného testovania v najbližších dňoch zrušený," informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. 

V karanténe je aj magistrát Bratislavy

S osobou pozitívne testovanou na koronavírus prišli do kontaktu aj dvaja zamestnanci bratislavského magistrátu. Ako televíziu JOJ informovala hovorkyňa magistrátu Bratislava, časť zamestnancov magistrátu je v karanténe. Išlo o kontakt s inou osobou ako v prípade zamestnanca prezidentskej kancelárie. Podľa informácií TV JOJ prípady spolu nesúvisia. 

"Vzhľadom na to, že dve osoby zamestnané na Magistráte prišli do kontaktu s osobou, u ktorej sa potvrdilo ochorenie COVID 19, mesto pristúpilo k opatreniam na prevenciu šírenia ochorenia. Dve osoby priameho kontaktu, ale aj všetky zamestnankyne a zamestnanci, s ktorými sa tieto dve osoby následne stretli, zostávajú preventívne až do výsledku testov v domácej izolácii. Nakazenie novým koronavírusom sa na Magistráte zatiaľ nepotvrdilo," informovala hovorkyňa Katarína Rajčanová.

Magistrát dal preventívne zdezinfikovať všetky priestory, merajú telesnú teplotu pred väčšími stretnutiami, kladú dôraz na nosenie rúšok, pravidelnú dezinfekciu rúk a v prípadoch, keď je to možné, využívajú porady a pracovné stretnutia prostredníctvom videohovorov. Na stretnutiach s novinármi, ktoré organizuje Magistrát, vrátane Mestského zastupiteľstva, budú zabezpečené dostatočné rozostupy medzi účastníkmi a sprísnené hygienické opatrenia. "Štvrtkové zasadnutie mestského zastupiteľstva o 9.00 hod sa z tohto dôvodu presúva do priestorov Starej tržnice," informovala ďalej hovorkyňa Katarína Rajčanová.

Obavy aj na okresom súde

Obavy z koronavírusu majú aj na Okresnom súde v Humennom. Jedna zamestnankyňa nahlásila predsedovi súdu kontakt s osobu s potvrdeným ochorením COVID19. Odvtedy v práci pre istotu nebola. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva budovu súdu nie je potrebné uzatvárať. Naďalej platí povinnosť nosiť rúško a dezinfikovať ruky. Okrem toho, priestory súdu pravidelne čistia antibakteriálnymi prípravkami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy