Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Noviny Špeciál s Marekom Krajčím: O tom ako musí zachrániť zdravotníctvo a jeho ceste k viere
Zdielať na

Noviny Špeciál s Marekom Krajčím: O tom ako musí zachrániť zdravotníctvo a jeho ceste k viere

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do štúdia relácie Noviny Špeciál sme si tentokrát pozvali hosťa, ktorý bol v uplynulom volebnom období tieňovým ministrom. Reč je o terajšom ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčím. Prezradil nám aké sú jeho plány v slovenskom zdravotníctve, ako sa spoznal s manželkou, no a vyjadril sa aj k dlho prepieranej téme - "on a viera".

Kto je Marek Krajčí?

Má 46 rokov, narodil sa v Bratislave. Vyštudoval Lekársku fakultu UK v Bratislave, pracoval ako kardiológ 22 rokov v Detskom kardiocentre. Je zakľadateľom platformy Kresťania v meste. S manželkou Kamilou majú 5 detí, je hudobníkom aj skladateľom. Od roku 2016 bol poslancom OĽaNO tieňovým ministrom. No a teraz je ministrom zdravotníctva.

V Detskom kardiocentre sa ocitol cez inzerát. "Našiel som jeden inzerát na lekárskej fakulte, prihlásil sa a môj vtedajší šéf výborný kardiológ Viktor Hraška hľadal na svoje oddelenie absolventa. Tak si ma vybral a skončil som v kardiocentre," prezradil.

Z tieňového ministra šéf rezortu

Ako poslancovi sa možno ľahšie kritizuje, no Marej Krajčí je teraz presne na opačnom konci barikády, ako stál kedysi. Ako zvláda zatiaľ úlohu šéfa rezortu zdravotníctva? Prijal tento post v čase, kedy na Slovensku začínala epidémia koronavírusu. "Oči celého Slovenska sú na vás upriamené. Naozaj očakávajú, že ľudia na Slovensku umierať nebudú, všetko bude fungovať ako má, a pritom v mojom rezorte v princípe minister zdravotníctva ani nebol. Takže ma na tom ministerstve nikto ani neprivítal, čo by mi podal ruku a poveda "vitaj, tak takto to tu chodilo." Plus nehovoriac o tom, že je naše zdravotníctvo v náročnej kondícii. Minulý rok sa nám štátne nemocnice zadĺžili o viac ako 177 miliónov eur, lehoty po splatnosti majú 600 miliónov eur. Ku koncu roku končí exekučná amnestia a pokiaľ to nejak nevyriešime, tak naše štátne nemocnice sa ocitnú v exekúciách," zhodnotil svoje pôsobenie a zároveň predostrel budúce, nie veľmi pozitívne kroky rezortu.

Ako šéf rezortu zdravotníctva vyhlásil, že zvýšenie platu pre zdravotné sestry sa určite uskutoční. "Skončia niekedy v Lidli lebo tam majú lepší plat. Preto ich potrebujeme odmeniť tak, aby sme boli konkurencie schopní v rámci ekonomiky ale aj v zahraničí." Hlavným problémom je, že po ukončení vysokej školy sestry a lekári radšej odchádzajú do zahraničia, pretože na Slovensku nie sú dostatočne odmenení a v tomto dôsledku na Slovensku chýbajú zdravotníci. 

Každým týždňom sa pomaly ale isto uvoľňujú opatrenia v súvislosti s koronavírusom. Mareka Krajčího sme sa spýtali, ako vníma nosenie rúšok a dokedy ich ešte nosiť budeme. Ako sám povedal, rád by si ho už dal dole aj on na verejnosti, no treba ešte vydržať. To, kedy príde najvhodnejší čas necháva aj na rozhodnutí hlavného hygienika Jána Mikasa.

Príbeh z kardiocentra

V rokoch, keď Marek Krajčí pôsobil ako lekár v detskom kardiocentre zažil množstvo veselých aj smutných príbehov. Podľa jeho slov je ale kardiocentrum takou oázou, pretože vždy sa snažili aj snažia vytvoriť tie najlepšie a najvhodnejšie podmienky pre dieťa a rodičov. Aby sa tam cítili ako doma. 

Počas svojej káriéry sa stretol s prípadom, kedy matka opustila svoje dieťa hneď ako sa narodilo. Potom, čo ho zoperoval sa rozhodol, že mu nájde náhradných rodičov. To sa aj podarilo, no a dodnes je v nejakom kontakte s dieťaťom aj jeho novými rodičmi. 

Ako sa spoznal s manželkou

"Moja manželka je tiež lekárka. Začali sme sa kamarátiť v prvom ročníku a ja som jej ako piatak a šiestak pomáhal, tak sme sa skamrátili," prezradil ďalej. Marek Krajčí má so svojou manželkou 5 detí. "Ja som ich neplánoval, teda neplánoval som mať 5 detí, ale moja manželka má veľmi rada ľudí... Teraz som strašne rád, že ich máme....Tie staršie deti pomáhajú tým mladším," povedal s úsmevom. 

Cesta k viere

"Ja som vyrastal v úprimne veriacej rodine. Obaja moji rodičia si myslím, že trpeli za predchádzajúci režim. Môj otec bol projektant a nemohol postúpiť lebo bol silne veriaci. Moja matka bola učiteľka a tiež nemohla, lebo bola silne veriaca," povedal o viere v rodine. "Ja som spoznal Boha ako môjho milujúceho otca," poznamenal ďalej s tým, že ale každé dieťa si musí nájsť cestu k Bohu samé.

Na internete kolovalo jeho video, ktoré sa stretlo s vlnou kritiky a nepochopenia. Ako to znášal?

"Mňa to mrzí, že také neporozumenie s tým bolo. Bol to vlastne zážitok podobný, ako mali apoštoli, je to napísane aj v skutku svätých apoštolov aj na iných miestach, ja som zažil niečo podobné...Ja to rozumiem pre niektorých to príde uletené, neprirodzené. Bol to autentický zážitok, ktorý som zažil," vysvetlil. 

Podľa jeho slov lásku, ktorú cíti k Bohu a Boh k nemu, cíti aj on k ľuďom. Na základe jeho viery sa odvíjajú aj jeho aktivity, ako Kresťanská platforma. "Ja som robil veľké gospelové koncerty, kde chodili tisícky kresťanov," povedal s tým, že potom sa rozhodli pomáhať v Bratislave, kde na uliciach bolo mnoho ľudí bez domova a na ulici zmrzli. "Začali sme im vydávať teplé jedlá, začali sme im slúžiť a tak to vlastne vzniklo," ozrejmil. Kresťanská platforma ale pomáha aj mimo Bratislavy. Dôkazom je aj video detí z Ugandy, ktoré mu gratulovali k narodeninám. V Ugande im totiž založili školu a poskytli nezištnú pomoc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy