Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V najväčšej rómskej osade na Slovensku nedodržiavajú prísne hygienické opatrenia. Miestna lekárka má strach
Zdielať na

V najväčšej rómskej osade na Slovensku nedodržiavajú prísne hygienické opatrenia. Miestna lekárka má strach

JAROVNICE / V Jarovniciach na východe Slovenska kontrolujú vstupy do miestnej osady občianske hliadky. Podľa nariadenia starostu do osady nepúšťajú ani obyvateľov iných dedín. No ustrážiť takmer sedem tisíc ľudí je nemožné. Obvodní lekári v Jarovniciach sú zúfalí. Do ambulancií im prichádzajú aj takí, ktorí mali byť v karanténe a keď sa ich nato opýtali, klamali.

Pani Anna je detskou lekárkou. Pracuje v Jarovniciach. V dedine s najväčšou rómskou osadou na Slovensku. Aj za tento týždeň ošetrila desiatky detí. Ich rodičov sa v rámci opatrení pýtali aj na cestovateľskú anamnézu. Všetci to popreli. "Každého  sa pýtame či nebol v styku s niekym, kto prišiel  z cudziny, doteraz nikto nepovedal, že prišiel niekto z cudziny," povedala. Na vjazde do osady v Jarovniciach stoja občianske hliadky a tak má obec prehľad aj o tých, ktorí sa domov vrátili zo zahraničia. Podľa starostu obce je ich okolo 40. 

Keď sa o zozname ľudí na obecnom úrade  dozvedeli lekári vypýtali si ho od starostu. Pani Anna zostala zhrozená. Zistili, že  za ten čas ošetrili do desať detí, ktorých rodičia boli v zahraničí. "Ja mám šesťdesiatsedem rokov, som onkologický pacient. Toto je už fakt vrchol. To je slabé slovo." dodala lekárka. Minister zdravotníctva Marek Krajčí o jej prípade vie a vyjadril jej obdiv. Odporúča jej však konzultovať telefonicky, načo odpovedala: "To sa nedá, pokiaľ má dieťa respiračné ťažkosti, má teploty musím ho zobrať."

V osade v Jarovniciach žije zhruba sedemtisíc ľudí. Starosta pre všetkých vybavil rúška, no preventívne opatrenia dodržiava len málokto. "Rúška majú, nosia to vo vrecku so sebou. Dnes som sa prešiel autom, tak som ponapomínal všetkých," dodal starosta. Miestni sa bránia, že rúška nosia.

Zásoby zdravotníckych pomôcok dochádzajú aj miestnej detskej lekárke: "Máme desať respirátorov. Týždeň užívame jeden a len si ich dezinfikujeme. Rukavice trochu ešte máme ale nemáme štíty, nemáme návleky, nemáme nič." Mnohí tu bývajú v skromných príbytkoch bez možnosti prísnej hygieny a v početných rodinách. Lekári sa boja, že ak by sem niekto hroziaci vírus priniesol, nastala by katastrofa. Za pravdu im dáva aj starosta: "Keby toto prišlo, nemocnice nestačia."

Gelnická osada v  časti  Háj  je naďalej uzatvorená.  Mužovi s podozrením na koronavírus už odobrali vzorky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy