Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Milión sporných rýchlotestov dorazilo na Slovensko. Krízový štáb ich navrhuje najskôr otestovať
Zdielať na

Milión sporných rýchlotestov dorazilo na Slovensko. Krízový štáb ich navrhuje najskôr otestovať

SLOVENSKO/ČÍNA / Viac ako dva milióny chirurgických rúšok a milión rýchlostestov. Takýto náklad k nám v piatok dorazil z Číny. Podľa niektorých odborníkov je otázne, či sa tieto testy budú dať použiť.

Už s istotou môžeme povedať, že v sklade Štátnych hmotných rezerv nie je nula. Pretože v piatok okolo pol jedenástej v noci pristáli na bratislavskom letisku dve lietadlá, v ktorých boli ochranné pomôcky a testy. To, či tento náklad bude nápomocný, zhodnotia odborníci v najbližších hodinách. Táto zásielka patrí ešte k predraženej objednávke, minulej vlády. "Ide o 2 200 000 chirurgických rúšok, z toho 400 000 týchto rúšok je dar od čínskej firmy, ktorá nám ich posiela a zvyšných 1 800 000 rúšok Slovenská republika kúpi za 48 centov za kus," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Na palube lietadiel bolo aj milión krvných kontroverzných rýchlostestov. Tieto testy sa nedajú používať na diagnostiku ochorenia na začiatku, keď sa vírusové ochorenie len rozvíja. Nefungujú ani na nosičov tohto ochorenia."Dajú sa využiť až neskôr, keď je to ochorenie rozvinuté - v podstate až po nejakých 7-8 dňoch od prepuknutia tohoto ochorenia. Musíme povedať, že tieto testy sem prichádzajú vo veľmi veľkom množstve. V každom prípade sme radi, že táto čínska firma je ochotná poskytnúť 2000 týchto testov Lekárskej fakulte tu v Bratislave a ďalších 2000 testov klinike infektológie a geografickej medicíny v Bratislave," dodal minister.


Podľa zástupcov krízového štábu, tieto rýchlotesty môžu byť mačkou vo vreci. Nevedia, či sú kvalitné a či sa budú dať použiť. Vedec a člen krízového štábu Róbert Mistrík je však skeptický: "V podstate nevieme presne, že o aké testy sa jedná, preto by sme si radi zobrali vzorku a poprosili alebo požiadali relevantné štátne inštitúcie a výskumné ústavy, aby tieto testy  otestovali, aby sme zistili, aká je ich presnosť, aké je ich použitie a potencionálne by sme navrhli, ak to bude dobré, že ako by sme ich vedeli využiť. Ale v tomto momente by som bol veľmi opatrný...počkajme si, ako dopadnú testy." 

"Cena je 9 eur za kus. Nejde o malú sumu, o 9 miliónov eur za jeden milión týchto, uvidíme akých rýchlotestov," informoval minister zdravotníctva. Niektorí si myslia, že by testy bolo možné využiť na komerčné účely. Myslia si, že pod slovom rýchlotest sa skrýva test, ktorý si dokážu urobiť doma - ako napríklad CRP test.
"Tieto rýchlotesty, ako bolo povedané sa používajú, keď už je ochorenie rozvinuté. Ono teoreticky môže pomôcť lekárom, na to, aby sledovali, kto mohol byť nakazený a nebol odchytený vopred. Treba tiež podotknúť, že toto sú pravdepodobne, ale nevieme,pravdepodobne sú to protilátkové testy, čiže aj keď ochorenie odznie, protilátky v tele ostávajú. Ako dlho, tak to sa presne nevie. Čiže tieto testy sa dajú používať (len) v počiatku, ako sa šíri epidémia," povedal Mistrtík. "Keby to bolo milión tých PCR testov, ktoré sú na diagnostiku z tých výterov, to je naozaj niečo, čo by Slovenská republika uvítala, avšak pokiaľ sú to tie rýchlotesty, tak jeden milión týchto testov sa zdá byť naozaj vysoké číslo - čo nebudeme potrebovať," okomentoval Krajčí.

Repatriantov  pustili do domácej karantény. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy