Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Starostovia obcí sa sťažujú na nedostatok informácií. O ľuďoch, ktorí tam chcú prečkať karanténu, nevedia nič
Zdielať na

Starostovia obcí sa sťažujú na nedostatok informácií. O ľuďoch, ktorí tam chcú prečkať karanténu, nevedia nič

TRENČÍN / V Trenčianskom kraji je k 28. marcu evidujú pozitívne testovaných na koronavírus takmer 30 ľudí. Všetci sú v domácej liečbe. Viac ako 2000 ľudí je v karanténe. Starostovia obcí sa sťažujú, že o nich nemajú dostatok informácií. Tými disponujú úrady verejného zdravotníctva. Obciam ich posunúť nemôžu pre ochranu osobných údajov.

O ľuďoch, ktorí chcú prečkať karanténu v obciach a mestách, nemajú samosprávy žiadne informácie. "Oni sa voľne pohybujú po obciach, po lazoch, mnohokrát chodia bez rúška a my nemáme informáciu, či ten človek nie je v karanténe," vyjadril sa predseda ZMOS HN Vojtech Čičmanec. 

 Svoje o tom vie aj Miloš Cúcik, starosta obce Valaská Belá. Spadajú pod ňu desiatky lazov a okolo 600 chát. Tie sú v týchto dňoch plné ľudí. Starosta o nich nevie nič. "Obce nemajú informácie, či neboli v styku s nakazenými ľuďmi a chodia do obchodov," povedal starosta. 

Informácie o tom, kto je karanténe, alebo infikovaný majú iba úrady verejného zdravotníctva. Obciam ich posunúť nemôžu kvôli zákonu o ochrane osobných údajov. "My ako starostovia sme zo zákona povinní chrániť zdravie občanov a preto nemôže byť nejaký zákon nad to nadradený," vyjadril svoj názor Čičmanec. 


To, že naša legislatíva nebola na takúto situáciu pripravená nám potvrdili aj na úrade na ochranu osobných údajov. Vo svojom stanovisku píšu, že úrady verejného zdravotníctva nemajú zo zákona kompetenciu, aby mohli údaje o ľuďoch v karanténe poskytovať.  Obci môžu povedať napríklad iba to, že na jej území sa nachádzajú štyria infikovaní ľudia. O koho ale presne ide, to už prezradiť nemôžu.

"Bolo by dobre, keby obec dostávala informácie, že sú tu, alebo to sprísniť tak, aby teraz v tejto dobe nependlovali hore-dole," podotkol Cúcik.   Starostovia jedným dychom dodávajú, že na prácu s osobnými údajmi sú tak oni, ako aj ich zamestnanci špeciálne vyškolení.

Pozrite si reportáž o jednom nezodpovednom občanovi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy