Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Syn šéfa štátnych hmotných rezerv si mal kúpiť v Bratislave dva byty za státisíce eur. Kičura vypovedal na NAKA
Zdielať na

Syn šéfa štátnych hmotných rezerv si mal kúpiť v Bratislave dva byty za státisíce eur. Kičura vypovedal na NAKA

BRATISLAVA / Syn šéfa správy štátnych hmotných rezerv kúpil uplynulý týždeň dva byty v bratislavskom Starom Meste. Stalo sa to v období, keď šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura nakupoval ochranné pomôcky pre štát od novovzniknutých firiem. Informoval o tom denník Sme.

20-ročný Krištof Kajetán Kičura sa stal vlastníkom dvoch bytov 17. a 18. marca 2020 s tým, že kúpnu zmluvu podpísal najneskôr 12. marca. Kičura mladší mal kúpiť byty v historickej budove v centre Bratislavy, kde sa ceny pohybujú v stovkách tisíc eur. 

Na liste vlastníctva nie je zapísané žiadne záložné právo, a teda byty boli pravdepodobne kúpené v hotovosti, bez hypotekárneho úveru.

Zaujímavosťou je, že na rovnakej adrese ako Krištof Kajetán Kičura je vlastníkom mezonetového bytu aj 83-ročný Rudolf Kičura. Podľa denníka Sme pravdepodobne otec predsedu správy štátnych hmotných rezerv. Ten byt kúpil v roku 2014, rovnako bez akejkoľvek finančnej ťarchy.

Na nevýhodné nákupy ochranných pomôcok pre štát od novovzniknutých firiem v nedeľu upozornil premiér Igor Matovič. Na tlačovom brífingu sa tiež vyjadril, že vláda predsedu Správy štátnych hmotných rezerv odvolá na najbližšom rokovaní, ktoré bude v pondelok. Kajetán Kičura konal podľa premiéra nehospodárne a ohrozoval verejný záujem aj zdravie obyvateľov.

Kičura v pondelok vypovedal na NAKA

Šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura vypovedal niekoľko hodín na Národnej kriminálnej agentúre vo veci zmlúv na správe štátnych hmotných rezerv. Vyšetrovateľ NAKA začal voči nemu konať "ex offo." "Nasledujúce dni budem vypovedať zas. Vypovedať budú aj moji kolegovia, ktorí sa podieľali tiež na celej veci" povedal.  Ďalej dodal, že k veci sa bude vyjadrovať už len na polícii.

Na tlačovej konferencii v pondelok potvrdil i to, že ho budú vyšetrovať aj v súvislosti s kúpou dvoch bytov jeho synom. V tejto súvislosti sa Kičura bránil, že jeho syn kúpil byty v Bratislave za jeho a manželkine peniaze. Kičura nakoniec povedal, že za byty dal sumu 200-tisíc eur. Odmietol tiež, že by pochádzali z nezákonných zdrojov. ich kúpe sa bude vyjadrovať už len pred vyšetrovateľom.

Ministerstvo zdravotníctva v sobotu prevzal nový minister, Marek Krajčí. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy