Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kočner má vo štvrtok vypovedať na NAKA. Pre obvinenie z uplácania bratislavských sudcov
Zdielať na

Kočner má vo štvrtok vypovedať na NAKA. Pre obvinenie z uplácania bratislavských sudcov

BRATISLAVA / pre obvinenie pre zločin zasahovania do nezávislosti súdov už vo štvrtok polícia vypočuje Mariana Kočnera. Ide o prípad obvinenia sudcov a advokátov počas policajnej akcie Búrka. Po nej, okrem iných, obvinili aj bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú.

Štvrtkový výsluch sa mal konať najskôr v ústave na výkon väzby v Bratislave, kde sa Kočner nachádza. Podľa zdroja TV JOJ z prostredia oboznamovaného s vyšetrovaním pre kapacitné dôvody Zbor väzenskej a justičnej stráže ale Kočnera prevezie ozbrojenou eskortou do Nitry na pobočku Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Očakáva sa, že na výsluchu Mariana Kočnera budú prítomní viacerí advokáti obvinených sudcov. Po ich zadržaní a vznesení obvinenia nebolo zatiaľ advokátom umožnené, aby sa mohli zúčastniť výsluchov jednotlivých obvinených. 

Marian Kočner už po obvinení z uvedeného skutku odmietol vypovedať. Je veľmi pravdepodobné, že aj vo štvrtok právo nevypovedať využije a k obvineniu sa nevyjadrí. 

O stanovisko o dôvodoch prevozu Kočnera sme požiadali Zbor väzenskej a justičnej stráže. "Potvrdzujeme, že ústav Bratislava prijal žiadosť o zabezpečenie osoby k vyšetrovaciemu úkonu mimo ústav.  Nakoľko Zbor väzenskej a justičnej stráže nie je oprávnený poskytovať bližšie informácie týkajúce sa výsluchu väznenej osoby odporúčame Vám obrátiť sa s touto otázkou na príslušníkov Policajného zboru, v ktorého pôsobnosti je vykonávanie vyšetrovacích úkonov," uviedla riaditeľka odboru podpory centrálneho riadenia a komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže Katarína Nováková.

Polícia pri akcii Búrka zadržala niekoľko sudcov aj advokátov. Medzi nimi aj bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú, podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú, sudcu Ľuboša Sadovského, sudkyne Andreu Haitovú, Denisu Cvikovú, Miriam Repákovú, Evu Timár Myjavcovú, sudcu Richarda Molnára, sudkyňu Gabrielu Buľubašovú, Zuzanu Maruniakovú, predsedu Okresného súdu Bratislava V Dušana Srogončíka, konkurznú sudkyňu Katarínu Bartalskú, exsudcu Davida Lindtnera, sudcu Eugena Paláštyho, advokáta Miroslava Mojta, podnikateľa Ladislava Mojžiša.

14. marca Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici  rozhodol o tom, že Jankovská, Cviková, Palášthy a Molnár zostanú vo väzbe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy