Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Proti novele zákona o vysokých školách protestovali študenti, ale aj pedagógovia
Zdielať na

Proti novele zákona o vysokých školách protestovali študenti, ale aj pedagógovia

BRATISLAVA / Študenti z viacerých univerzít a vysokých škôl na protest pochodovali Bratislavou za slobodné univerzity. Bratislavských študentov podporili aj spolužiaci v Ružomberku. Viac ako tisícka protestujúcich takto vyjadrila svoj zásadný nesúhlas s navrhovanou novelou zákona o vysokých školách, ktorú vypracovalo ministerstvo školstva. Podľa nich novela znamená oklieštenie akademických slobôd a politizáciu výskumu a vzdelávania. V protestoch vraj budú pokračovať, kým ministerstvo novelu nestiahne, alebo aspoň nezapracuje zásadné pripomienky.

Celé stovky vysokoškolských študentov zaplnilo Šafárikovo námestie v Bratislave, aby protestovali proti novele vysokoškolského zákona. Zhromaždenie sa dalo na pochod ulicami Starého mesta a presunulo sa na Námestie slobody pred Úrad vlády SR. Nesúhlas s novelou zákona prišli vyjadriť študenti viacerých univerzít z Bratislavy, Trnavy, Trenčína, Komárna, alebo aj Martina.

"Tento protest zorganizovala Univerzita Komenského, Slovenská technická univerzita, Rada VŠ a Študentská rada a podporila ho Slovenská rektorská konferencia ako aj ďalšie organizácie a VŠ," vyjadril sa Filip Šuran. "Hovoria, že za tridsať rokov sme na SK všetko pokazili my, nie politici," povedal Oliver Moravčík. Podľa protestujúcich vysokoškolská novela predložená ministerstvom školstva znamená oklieštenie akademických slobôd a politizácia akademického prostredia. "Ministerstvo totiž navrhuje, aby v správnej rade má byť polovica nominantov ministerstva školstva," vysvetlil Filip Šuran. 

Novelu žiadajú stiahnuť, čo však ministerstvo odmieta, a tak podali pripomienky, ktoré žiadajú zapracovať. "Ak nebudú zapracované pripomienky, budeme protestovať aj naďalej," odkázal Šuran. Aj vysokoškoláci v Ružomberku podporili štrajkujúcich v Bratislave. Približne 150 vysokoškolákov spolu s pedagógmi štrajkovali pred Katolíckou univerzitou. "Som veľmi rád, že sa aj naša univerzita zapojila," vyjadril sa jeden zo študentov. "Bojujeme proti tomu, aby správne rady mohli ľubovoľne narábať a disponovať s majetkom VŠ," reagoval predseda akademického senátu Katolíckej univerzity v Ružomberku, Branislav Kľuska.

K obom protestom sa vyjadril minister školstva i jeho štátny tajomník. "V rámci medzirezortného konania prišli nejaké konštruktívne návrhy, na základe ktorých by sme mohli prijať tieto návrhy," vyjadril sa minister školstva Branislav Gröhling.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy