Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Podnikatelia v cestovnom ruchu toho majú plné zuby. Ak im vláda nevyhovie, otvoria aj napriek zákazu
Zdielať na

Podnikatelia v cestovnom ruchu toho majú plné zuby. Ak im vláda nevyhovie, otvoria aj napriek zákazu

SLOVENSKO / Cestovný ruch na Slovensku melie z posledného. Ubytovacie a reštauračné zariadenia lavírujú bez hostí na hrane prežitia. Pomoc štátu je, podľa nich, iba slabá náplasť na výpadky príjmov. Aliancia slovenskej gastronómie v tejto súvislosti adresovala vláde 5 požiadaviek. Ak nebudú vypočuté, napriek zákazu zvážia otvorenie svojich prevádzok.

Prevádzok, ktorým hrozí krach, pribúda každý týždeň. Najmä v gastre je zúfalstvo podnikateľov také veľké, že mnohé si pre svoje firmy začínajú kopať pomyselný hrob. 

Vláda im preto prisľúbila opätovne zaviesť Prvú pomoc plus

Spoločnosti do 50 zamestnancov môžu žiadať o pomoc už za december pod podmienkou, že im klesli tržby o viac ako 40 % a zároveň boli zavretí v dôsledku sprísnenia opatrení.  

"S poklesom obratu 40-60 % tam bude pomoc 450 eur na jedného zamestnanca, s poklesom obratu 60-80 % to bude 630 eur a s poklesom obratu 80 a viac % to bude 810 eur na jedného zamestnanca," uviedol minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. 

Pomoc bude vyplácaná z verejných financií a teda. "Ide automaticky na dlh, na ktorý sa automaticky zbiera každý jeden občan Slovenskej republiky," povedal premiér Eduard Heger. 

"Aj keby chcela byť vláda akokoľvek štedrá, nedokáže zaplatiť všetky škody, ktoré vznikli zatvorením prevádzok," uviedol analytik Iness Martin Vlachynský. 

Podnikatelia pochovali cestovný ruch 

Finančná pomoc však nie je jediné, čo trápi podnikateľov v službách. Ľudia z gastra na strednom Slovensku symbolicky pochovali cestovný ruch. "Ideme z vlastných úspor, kopíme pred sebou dlhy. Budeme ako Chorvátsko, ktoré robí len v lete a v zime je zatvorené," povedal majiteľ gastro prevádzky Ľuboš Končok. 

"Všetko sa otvára len my sme stále zatvorení. Keby sme aspoň videli nejaké svetlo na konci tunela," uviedol Martin Repaský, Cech hostinských BB. 

Žiadajú navýšenie na 20 percent z poklesu tržieb, 10 percentnú DPH od apríla 2022, obnovenie schémy prvej pomoci plus plus, otvorenie prevádzok od 18. decembra a do budúcnosti jasné pravidlá bez diskriminácie.

"Slovenskí hostia chodia za službami mimo naše hranice," povedal majiteľ gastro prevádzky Horehronie Michal Kič. Ak ich požiadavkám nevyhovejú sú rozhodnutí otvoriť aj napriek zákazu po 18. decembri. 

Slováci chodia do zahraničia 

V Komárne sa mesto rozhodlo vziať do vlastných rúk riešenie problémov v gastropriemysle, prišli naozaj s nasledovaniahodným príkladom. Podporiť podnikateľov i bežných ľudí súčasne. Oslovili reštaurácie a kaviarne, ktoré sa rozhodli fungovať ako výdajne. 

Vianočné poukážky na kávu, čaj, varenú čokoládu, či punč zadarmo dostanú nielen zamestnanci radnice, ale aj ľudia, ktorí sa prídu do mesta poprechádzať. "Každý hľadá tú vianočnú atmosféru na druhej strane Dunaja, takže veľmi sú znevýhodnení," povedal primátor mesta Komárno 

Na ťahu sú tak teraz politici, ktorí majú o čom rozmýšľať. "Je veľmi otázne, či toto všetko zatváranie vôbec nejakým spôsobom pomohlo, keď vidíme, že v iných krajinách sa tá krivka zlomila aj bez lockdownu," dodal Vlachynský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy