Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Začala tichá triáž: Na PCR test sa nedostane každý. Vo Veľkých Kapušanoch zasadal krízový štáb
Zdielať na

Začala tichá triáž: Na PCR test sa nedostane každý. Vo Veľkých Kapušanoch zasadal krízový štáb

BRATISLAVA / Druhý deň po sebe PCR testy odhalili okolo 14-tisíc pozitívnych. Len za týždeň pribudlo vyše 60 800 PCR pozitívne testovaných. Omikronová vlna je teda na vzostupe. Minister zdravotníctva nám dnes potvrdil, že už v tejto chvíli PCR test nedostanú všetci, ktorí oň budú žiadať a prioritne naň dostanú termín vybrané skupiny, ktoré ho potrebujú napríklad kvôli okamžitej liečbe. Medzitým sa situácia v niektorých regiónoch zhoršila.

Situáciu vo Veľkých Kapušanoch musel riešiť krízový štáb 

Vo Veľkých Kapušanoch musel zasadať krízový štáb. Výsledkom bolo uzavretie všetkých vzdelávacích inštitúcií na území mesta. "Máme zavreté dve ZŠ, dve materské, detské jasle, CVČ aj ZUŠ," povedal primátor mesta Veľké Kapušany Peter Petrikán. 

Čísla v meste rapídne stúpali. Najmä percento pozitívnych ako aj počet tried, ktoré museli zostať v karanténe. "Na škole máme 20 tried od 1 až po 9 ročník. A z tých to 20 tried 15 tried bolo v pondelok pozitívnych," uviedla zástupkyňa riaditeľky ŽS P.O. Hviezdoslava Veľké Kapušany Silvia Pappová. 

Začala tichá triáž

Že sa situácia zhoršuje ale dnes zistili aj v iných regiónoch. Aj keď ešte nebolo dosiahnuté denné maximum kapacít PCR testovania, a už dnes mnohým prišli odmietajúce sms-správy. Začiatok triáže pri PCR testovaní potvrdil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský: "NZCI má za úlohu manažovať termíny pre rizikové skupiny ľudí."

Štát začne dávať aj termíny na testovanie lamp testami. "Spustíme toto testovanie. Sme schopní urobiť až 5 000 takýchto testov, dohromady to bude 250 000," povedal Lengvarský. 

Zatiaľ nie je jasné, či všetkým tým, ktorým štát nedokáže zabezpečiť PCR testovanie, bude uznaný aj pozitívny antigénový test na to, aby získali covid preukaz o prekonaní. "Ak chce mať človek platný test aj v zahraničí, tak sa uznáva len PCR test. V rámci Slovenska sa uznáva, okolité štáty to ale majú inak," uviedol Lengvarský. 

Aj odborníci odkazujú: Na očkovanie nie je neskoro, aj keď ide o prvú dávku. "Človek si nemusí myslieť, že to ide len pri tej tretej dávke. Každá dávka sa počíta a tu nejde o kvantitu ale o to, kedy bola vakcína podaná," povedal virológ Boris Klempa. 

Každá dávka má význam

"Očkovanie má vždy význam a pri treťom očkovaní imunita naskakuje už do 24 hodín," povedal Richard Kollár, FMFI Bratislava. Odborníci pri antigénovom teste odporúčajú výter nielen z nosa ale aj z hrdla. "Omikron sa viac množí v sliznici, preto len výter z nosa môže byť negatívny," uviedol Peter Sabaka, klinika infektológie a GM LG UK Bratislava.

Ministerstvo sa pripravuje aj na to, aby všeobecní lekári zvládli prudký náraz a nápor pacientov. "Zažijeme to, čo v druhej vlne, kedy lekári boli preťažení a časť z nich aj vypadne. Pripravuje sa na to systém, ktorí chystáme s vyššími územnými celkami," uviedol Lengvarský. 

Európska lieková agentúra dnes odporučila aj podmienečnú registráciu nádejného lieku Paxlovid. "Keď Európska lieková organizácia vydá odporúčanie o registrácii, pôjde o prvé antibiotické liečivo na covid-19, ktoré sa podáva vo forme tabliet," dodala hovorkyňa ŠUKL Magdaléna Jurkemíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy