Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dobrá správa pre stážistov. EÚ chce, aby neodchádzali zo stáže s prázdnymi rukami
Zdielať na

Dobrá správa pre stážistov. EÚ chce, aby neodchádzali zo stáže s prázdnymi rukami

ŠTRASBURG / Stážisti by mali dostať zaplatené a nemali by chodiť na stáže zadarmo. Európsky parlament chce, aby neodchádzali s prázdnymi rukami alebo si aspoň minimálne dokázali zaplatiť za ubytovanie, dopravu a stravu. Ide vôbec o prvú legislatívu, ktorá má riešiť stážovanie naprieč Úniou.

Hneď na úvod treba podľa europoslancov povedať, že si netreba zamieňať stáž a plnohodnotnú prácu. Postupne by však chceli, aby každá stáž obsahovala minimálne príspevok. "Neplatené stáže je absurdum, ktoré by Európska únie nemala podporovať, mala by s nimi skoncovať,“ uviedol europoslanec Robert Hajšel (SD). "Aby za svoju prácu dostal každý zaplatené a to platí aj pre stážistov,“ doplnil europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).

Európsky parlament dokonca hovorí o vykorisťovaní stážistov. Členské krajiny budú musieť stanoviť úroveň odmeňovania tak, aby pokryla aspoň náklady na ubytovanie, dopravu a jedlo. Výška odmeny tak bude v každej krajine iná. "Dochádza k zneužívaniu pracovnej sily na otvorenom trhu práce,“ priblížila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (Jablko, RE). "Je dôležité, aby sme nechali rozdiel medzi zamestnaním a stážami, ktoré sú krátkodobé a môžu byť určené na nejakú maximálnu dĺžku času,“ doplnila europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).

Aby napríklad do zahraničia nemohli ísť stážovať len deti z majetnejších rodín a každý mal rovnakú šancu. Podľa spravodajkyne z Luxemburska ide o rozhodujúci krok začiatku procesu k zavedeniu platených stáží. "Musíme vytvoriť prostredie, v ktorom bude mladá generácia prosperovať a prispeje k lepšej Európe,“ priblížila europoslankyňa z Luxemburska Monica Semedo. "Dokonca Európsky parlament navrhuje, aby sa ľuďom, ktorí stážujú, hradila napríklad aj zdravotná starostlivosť, sociálne poistenie, aby mali možnosť na pracovné voľno,“ uzavrela europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD, SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy