Polojasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Láska medzi dvoma kontinentami. Už tretí rok čakajú na to, aby spolu mohli žiť
Zdielať na

Láska medzi dvoma kontinentami. Už tretí rok čakajú na to, aby spolu mohli žiť

BRATISLAVA / Láska medzi dvoma kontinentami. Aj tak sa dá nazvať manželstvo Jozefa a La Vielly z Mali. Už tretí rok totiž čakajú na to, kedy ho naplnia a budú spolu žiť. Cudzinecká polícia aj slovenské veľvyslanectvo v Nairobi im v tom ale dali stopku a nevesta je stále v Afrike. Manželia sú z toho nešťastní, túžia po bábätku.

Jozef Kosnáč je zo situácie úplne zúfalý. S La Viellou z Mali sú manželia už tretí rok a doteraz ich delia tisíce kilometrov. Úrady im totiž neumožnili žiť spolu na Slovensku. Jozef chce za ich vzťah tvrdo zabojovať. "Píšeme si každý, každý boží deň. Ráno, večer, poobede. Strašne sme zúfalí. Ona nemá po vyše dvoch rokoch vedľa seba ani dieťa, ani muža. Koľkokrát mi píše, že prestáva jesť," uviedol manžel Jozef. "Som z toho veľmi, veľmi smutná. Nemôžem spať, lebo nemôžme byť spolu. Jozef je tam, ja tu," priblížila jeho manželka La Viella.

Jozef, ktorý má za sebou pobyt vo väzení, už 18 rokov vedie riadny život. Ako rehabilitačný pracovník pomáha v DSS postihnutým ľuďom. S manželkou ho zoznámil Ibrahim Maiga. Získať La Viellu ale podľa ženícha nebol ľahký proces, a to aj vzhľadom na miestne tradície. Musel absolvovať viacero krokov, kým ho rodina prijala. "Jožko chcel nejakú dobrú žienku, tak som ho zoznámil s veľmi dobrou známou u nás v Mali. Ani som nedúfal, že si budú tak rozumieť," uviedol Ibrahim Maiga, kamarát manželov.

Úrady to ale vidia inak

Manželstvo Afričanky La Vielly a Slováka Jozefa považujú za účelové. Vo svojich rozhodnutia argumentujú napríklad tým, že je medzi nimi jazyková bariéra, ale aj tým, že nežili v spoločnej domácnosti dlhší čas. Žiadateľke vyčítali, že o manželovi hovorila stručne a neúplne. "Žiadosť bola dňa 23. mája 2023 zamietnutá, a to na základe neodporúčajúceho stanoviska zastupiteľského úradu ako aj vlastného preverenia," informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

Neodporúčaciu správu dodalo slovenské veľvyslanectvo v Nairobi. "Rezort diplomacie sa nebude vyjadrovať vzhľadom na ochranu osobných údajov," uviedol Matúš Dávid, hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR.

Do rozhodnutia nám dal Jozef nahliadnuť. "Vzhľadom na rozdiel medzi vystupovaním žiadateľky počas prvého a druhého stretnutia, je možné predpokladať, že pani Coulibaly sa na pohovor pripravila v spolupráci s manželom a pánom Maigom. Je predpoklad, že sa sobášu podvolila. Žiadateľka pôsobila viac menej apaticky," uvádza sa v rozhodnutí.

"Absolútne to nie je účelové, lebo majú sa skutočne radi a rodičia sú toho svedkom. Dievčina naozaj chce ísť za svojím mužom," potvrdil Maiga. "Keby nás nechali spolu, teraz by som mala svoje dieťa," povedala La Viella.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy