Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Očakávania spojené s reformou európskej poľnohospodárskej politiky sa nenaplnili. Dostaneme nižšie dotácie ako západné krajiny
Zdielať na

Očakávania spojené s reformou európskej poľnohospodárskej politiky sa nenaplnili. Dostaneme nižšie dotácie ako západné krajiny

BRATISLAVA / Západné krajiny dostanú vyššie dotácie na poľnohospodárstvo ako tie naše. Kým väčšina europoslancov hovorí, že nová poľnohospodárska politika bude spravodlivejšia, slovenskí europoslanci, vrátane mnohých ďalších z východných členských krajín, škrípu zubami. Sľuby o tom, že priame dotácie pre farmárov sa budú postupne vyrovnávať a Slováci dostanú rovnakú podporu ako západní farmári, sa opäť rozplynuli.

Dotácie na poľnohospodárstvo sa mali postupne v členských krajinách vyrovnávať. Lenže podľa poľnohospodárskej politiky, ktorú schválil Európsky parlament, sa tak nestane ani v roku 2027.

"Slovensko a mnohé ďalšie krajiny v Európskej únii ťahajú za kratší koniec," povedal europoslanec za stranu Spolu, Michal Wiezik. 

"Úroveň priamych platieb v štátoch ako je Slovensko nebude ani naďalej dosahovať úroveň ako je to v štátoch ako Rakúsko, Francúzsko, alebo Nemecko," vyjadril sa europoslanec Robert Hajšel.

Do podpory poľnohospodárstva v Európskej únii ide pritom viac ako päťdesiat miliárd eur. 

"Tri percentá budú vyčlenené pre začínajúcich mladých farmárov. Je to konkrétna podpora, ktorú potrebujeme aj na Slovensku," vyhlásil Ivan Štefanec, europoslanec zo strany KDH.  

Podľa viacerých eurposlancov je táto podpora veľmi nízka a malí a strední farmári mali už dávno dostať oveľa vyššiu podporu.

"Namiesto tovární na mäso a masívnych monokultúrnych repkových polí, ako je u nás taký symbol " povedal europoslanec Martin Hojsík zo strany Progresívne Slovensko.

"Platby pre našich pôdohospodárov stále už pomaly dvadsať rokov po našom nástupe do Európskej únie nie sú a nebudú naplno dorovnané," potvrdil europoslanec Vladimír Bilčík zo Spolu.

Na prekvapenie mnohých aj veľké ambície týkajúce sa ekoschém zostali iba na báze dobrovoľnosti. Veľké západné krajiny s oveľa väčším počtom europoslancov si peniaze stále držia a len ťažko ich púšťajú na východ.

"S reformou európskej poľnohospodárskej politiky boli spojené veľké očakávania, tie sa bohužiaľ nenaplnili," vyjadril sa Michal Šimečka, europoslanec zo strany Progresívne Slovensko.

"Boj však nekončí. Naďalej budeme robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo na tej istej úrovni dotácií ako západné krajiny Európy," povedal Peter Pollák , europoslanec z koaličnej strany OĽaNO. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy