Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bývalej starostke hrozí až 15- ročný trest, vinná sa necíti
Zdielať na

Bývalej starostke hrozí až 15- ročný trest, vinná sa necíti

HUMENNÉ / Na Okresnom súde v Humennom sa začal proces s bývalou starostkou obce Lukačovce. Štatutárku prokurátor obžaloval z obzvlášť závažného zločinu sprenevery. Kým žena tvrdí, že sa vinná necíti a všetky kroky robila preto, aby obci pomohla, obžaloba hovorí o fiktívnych faktúrach a falošných audítorských správach. Starostka mala spreneveriť 300 tisíc eur. Hrozí jej vysoký trest.

Obci Lukačovce šéfovala 16 rokov. Problémy vyplávali na povrch po nástupe nového starostu. Podľa jeho slov ho čakali exekúcie, zadlžené účty a v obecnej kase 62 centov.

"Ako starostka obce neoprávnene vyberala z pokladne obce finančné prostriedky, vykonávala neoprávnené prevody finančných prostriedkov," potvrdila prokurátorka Okresnej prokuratúry v Humennom.

Z obecných účtov mala peniaze prevádzať na súkromné účty, ku ktorým mala dispozičné právo. Peniaze mala následne použiť pre vlastnú spotrebu.

"Obvinená žena mala v období rokov 2004 až 2014 spreneveriť finančnú čiastku vo výške 300tisíc eur," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Prokurátor obžaloval z obzvlášť závažného zločinu  sprenevery. Obžalovaná exstarostka pred súdom vyhlásila, že je nevinná a že sa skutku nedopustila.

Argumentovala, že problém obce začali v roku 2003 s výstavbou domu smútku. Dedina sa podľa jej slov dostala do platobnej neschopnosti, následkom čoho bolo blokovanie účtov exekútormi. Exstarostka poukázala na hospodársku krízu, keď podľa jej slov mizerné príjmy obce nepostačovali na krytie základných potrieb.

"Keď mi bola vyplatená mzda na účet, následne som ju použila na obecné veci," vyhlásila obžalovaná exstarostka.  

Podľa obžaloby poslancom každoročne prekladala falošnú audítorskú správu vystavenú osobou, ktorá v skutočnosti audítorkou nebola a finančné operácie sčasti dokladovala fiktívnymi faktúrami neexistujúcej spoločnosti. Obžalovaná sa bráni, že tak chcela ušetriť.

"Často to pri stavbách funguje tak, že dá sa zabezpečiť materiál za lacnejšie, ale nie oficiálnou cestou, účty boli blokované, vyplatila som to zo svojich prostriedkov, na čo som si potom zabezpečila faktúru, na ktorej bolo napísané moje číslo účtu," obhájila sa exstarostka. 

Vzhľadom na to, že podľa obžaloby sa žena mala dopustiť škody väčšieho rozsahu, v prípade dokázania viny môže za mrežami skončiť až na 15 rokov.

Vypovedal aj súčasný starosta. Ten tvrdí, že práce, ktoré boli za jeho predchodkyne vyfakturované, reálne urobené neboli. Senát proces za účelom ďalšieho dokazovania odročil na január.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy