Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekári falšovali covid pasy. Teraz im hrozí väzenie a nemalá pokuta
Zdielať na

Lekári falšovali covid pasy. Teraz im hrozí väzenie a nemalá pokuta

Archívne video Archívna reportáž

Archívna reportáž

PARÍŽ / Francúzska polícia dňa 23. novembra zadržala lekára, ktorého podozrieva z predaja viac ako 220 falošných dokumentov ako očkovacích preukazov alebo potvrdení o prekonaní ochorenia COVID-19, označované ako covid pas. Vo Francúzsku je takýto dokument potrebný napríklad na vstup do reštaurácií, do divadiel alebo aj v rámci niektorých profesií. Lekár mal vlastnú prax na juhovýchode Paríža, falošné potvrdenia predával za 1 000 eur za kus. Vo väzbe skončili taktiež jeho pravdepodobní spolupáchatelia a dvadsať ľudí, ktorí si falošné dokumenty zakúpili, ako udáva agentúra AFP.

Polícia prehľadala ordináciu 56-ročného lekára v Joinville-Le-Pont a zadržala falošné covid pasy a PCR testy na ochorenie COVID-19. Vyšetrovatelia zaistili aj samotnú ordináciu v približnej hodnote 600 000 eur a 15 bankových účtov s tisícami eur.

Zamestnanci vakcinačných centier, hackeri alebo samotní lekári ako falšovatelia potvrdení

Do falšovania dokumentov potvrdzujúcich očkovanie alebo prekonanie ochorenia COVID-19 sa podľa policajných zdrojov často zapájajú zamestnanci vakcinačných centier alebo hackeri, ktorí sa nabúrajú do účtu lekára a v jeho mene vydávajú potvrdenia. Zapojenie do takejto nelegálnej činnosti zo strany lekárov je skôr ojedinelá, píše AFP.
Za poskytnutie vlastného dokumentu o bezinfekčnosti inej osobe hrozí vo Francúzsku pokuta 750 eur. Za aktívnu spoluúčasť na podvode je pokuta desaťkrát vyššia. Za vydanie alebo obstaranie si falošného covid pasu môže autor falzifikátu ísť do väzenia na päť rokov a zaplatiť pokutu 75 000 eur. Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran dnes v parlamente uviedol, že ku 22. novembru zdravotníci zachytili 30 000 pozitívnych testov, pričom priemer v danom období je necelých 20 000 pozitívnych testov.


Podobný prípad sa stal v Belgicku, lekárovi hrozí až desať rokov za mrežami

Podobný prípad lekára, ktorý bež očkovania vystavoval potvrdenie o jeho absolvovaní, sa počas štvrtého novembrového týždňa objavil taktiež v Belgicku. Úrady začali lekára, ktorý sfalšoval 2 018 dokumentov, stíhať v pondelok, 22. novembra. Prezradil ho fakt, že vydával potvrdenie ľuďom z rôznych oblastí krajiny, aj keď je zaužívané očkovať proti covidu vlastných pacientov, ktorí žijú neďaleko. Podozrenie taktiež vzbudili nízke počty objednaných vakcín, ktoré by neboli dostačujúce pre vykázaný počet zaočkovaných pacientov. O prípade informovala stanica RTBF.

"Niekoľko lekárov je dôsledne vyšetrovaných a očakávame, že v nasledujúcich dňoch odhalíme niekoľko ďalších abnormalít, i keď v menšom rozsahu ako táto," uviedla valónska ministerka zdravotníctva Christie Morrealeová. Belgickému lekárovi za falšovanie dokumentov a zneužitia elektronického zdravotného systému hrozí päť až desať rokov odňatia slobody a taktiež vylúčenie z lekárskej komory. Sfalšované dokumenty vydané týmto lekárom už úrady deaktivovali a vyzvali dotyčných, aby sa skutočne prišli dať zaočkovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy