Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nečakaná demisia slovenského vyslanca OSN pre Líbyu
Zdielať na

Nečakaná demisia slovenského vyslanca OSN pre Líbyu

BRATISLAVA / Ján Kubiš, bývalý slovenský minister zahraničných vecí, nečakane odstúpil z postu osobitného vyslanca OSN pre Líbyiu. Urobil tak po necelom roku pôsobenia v tejto funkcii a necelý mesiac pred kľúčovými prezidentskými voľbami v krajine.

Oficiálny dôvod svojho odchodu neuviedol a nezverejnila ho ani OSN. Jeden z diplomatických zdrojov uviedol, že mal zrejme pocit nedostatočnej podpory.

Bezpečnostná rada OSN sa iba nedávno nevedela zhodnúť, či treba zmeniť spôsob politickej misie OSN v Líbyi. Niektorí jej členovia vyzývali, aby sa úrad presunul zo Ženevy do Tripolisu, s čím údajne Ján Kubiš nesúhlasil.

Demisia je o to prekvapivejšia, že prišla iba mesiac pred plánovanými voľbami v Líbyi

Voľby sa majú konať 24. decembra. Okolo splnenia termínu, v ktorom sa majú konať aj parlamentné voľby, ale stále panujú pochybnosti kvôli nezhodám v procedurálnych otázkach.

Bezpečnostná rada OSN na konci septembra predĺžila politickú misiu OSN v Líbyi do 31. januára budúceho roka, kedy by krajina už mala mať za sebou parlamentné a prezidentské voľby. Takéto ,len krátke, predĺženie misie oslabilo Kubišovu pozíciu. Pätnásťčlenná Bezpečnostná rada OSN mala automaticky mandát predĺžiť o rok, kvôli nezhodám ho ale nakoniec pretiahla len do konca januára.

Spor sa v septembri viedol aj okolo Kubišovho mandátu, ktorý sa mal skončiť aj v januári. Kubiš sídli v Ženeve, ale západné štáty na rozdiel od Ruska chcú, aby splnomocnenec pracoval priamo v Tripolise.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy