Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedci vyvinuli žuvačku proti covidu. Znižuje množstvo koronavírusu v slinách až o 95 percent
Zdielať na

Vedci vyvinuli žuvačku proti covidu. Znižuje množstvo koronavírusu v slinách až o 95 percent

PENSYLVÁNIA / V boji s koronavírusom nám v budúcnosti možno pomôže aj žuvačka. Vyvinuli ju vedci v Pensylvánii a podľa prvých výsledkov testov dokáže znížiť množstvo vírusu v slinách až o 95 percent.

Ak by si žuvačku dal infikovaný človek, nakazil by oveľa menej ľudí. Vírus sa totiž šíri najmä pri hovorení, kašľaní a kýchaní.

Experimentálna žuvačka obsahuje enzým, ktorý funguje ako receptor vírusu na povrchu ľudských buniek. Má chuť ako bežné žuvačky a dá sa skladovať pri izbovej teplote.

„Ústna dutina je dôležitou vstupnou bránou pre vírus SARS-CoV-2 a zohráva obzvlášť významnú úlohu pri prenose infekcie alebo pokračujúcej reinfekcii. Sliny zohrávajú dôležitú úlohu pri prenose infekcie medzi kriticky chorými pacientmi a môžu tiež ohroziť tkanivá ústnej dutiny. Zníženie vírusovej záťaže v slinách by malo obmedziť riziko prenosu z potenciálneho nosiča a môže pomôcť znížiť závažnosť ochorenia Covid-19 minimalizovaním opätovnej infekcie. Preto skúmame schopnosť žuvačky CTB-ACE2 zachytiť SARS-CoV-2 na odstránenie vírusu zo slín v predklinických štúdiách, ktoré poskytujú základ klinického testovania určeného na zníženie orálnej vírusovej záťaže a prenosu,“ priblížili vedci v odbornom článku, ktorý vysvetľuje, ako žuvačka funguje.

Vyhlásili, že žuvačka by mohla pomôcť pozitívne testovaným ľuďom, ktorí zdieľajú spoločnú domácnosť, ale aj zdravotníkom pri vyšetrovaní ústnej dutiny, či zubárom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy