Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Matka má pred sebou poslednú liečbu. Poisťovňa jej ale odmietla preplatiť lieky
Zdielať na

Matka má pred sebou poslednú liečbu. Poisťovňa jej ale odmietla preplatiť lieky

SNINA / Dnes je to Renáta zo Sniny, zajtra to môže byť ktokoľvek z nás. To sú slová príbuzných ženy, ktorá trpí smrteľnou chorobou. Počas štyroch rokov absolvovala rôzne druhy liečby. Teraz ju čaká podľa lekára tá posledná. Jediný liek, ktorý jej môže pomôcť, jej však poisťovňa neschválila. Matka 16-ročnej dcéry si ho sama zaplatiť nedokáže, keďže je príliš drahý.

"Niečo také vás zlomí, keď vám niekto dá pečiatku - tak ty žiť nebudeš!" priznáva Renáta, ktorá je onkologická pacientka. Už sú to štyri roky a dva mesiace, čo sa Renáta dozvedala o svojej chorobe. Strašnú správu uniesla len vďaka milujúcej rodine a priateľom.

"Ona má stále teploty, kašle a celková vyčerpanosť, nevládze nič. Toto je posledná nádej, ktorá by jej mala pomôcť, musí jej pomôcť," vraví jej manžel. 

Drahá liečba

Tou jedinou možnosťou je liek, ktorý onkologicky chorej žene odporučil lekár. Je však príliš drahý. "Ten postup, tá technológia je mimoriadne náročná nielen odborne, vedecky, ale aj finančne," vysvetľuje prezident Slovenskej lekárskej komory Ondrej Sukeľ. "Už nám to dvakrát v Dôvere zamietli, dávali sme to aj cez právnikov," hovorí bezradne Renátin manžel. 

Požitie tohto lieku je možné v Európskej únii na základe rozhodnutia Európskej liekovej agentúry. Avšak o úhrade lieku vždy rozhoduje konkrétna krajina. "Na Slovensku tento liek nie je kategorizovaný, teda jeho prípadné použitie z prostriedkov verejného zdravotného poistenia musí schváliť zdravotná poisťovňa," poznamenal Sukeľ. 

Poisťovňa vraví NIE 

"Jedinou možnosťou úhrady z verejného zdravotného poistenia je udelenie výnimky zdravotnou poisťovňou. Udelenie výnimky na úhradu lieku je možné v prípade liečby malígneho melanómu, pokiaľ boli vyčerpané všetky možnosti bežne hradenej liečby. Keďže pani Dudová trpí iným ochorením, žiadosti sme, žiaľ, nemohli vyhovieť," uviedol hovorca poisťovne Matej Štepiansky. 

Riešením pre úhradu tohto lieku z verejného zdravotného poistenia by mohlo byť jeho zaradenie do Zoznamu kategorizovaných liekov. Tomu predchádza žiadosť výrobcu lieku o zaradenie do zoznamu a splnenie stanovených podmienok. "Nie som ten typ, aby som niekoho súdila. Ak to tak robia, majú asi nejaké tlaky zhora. Len to človeka bolí," dodala Renáta. "Keď ten liek nedostaneš, zomieraš. Ja by som to nazval eutanázia s povolením štátu," použil tvrdé slová jej švagor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy