Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vojna ako biznis príležitosť? Europoslanci obhájili miliardy pre Ukrajinu
Zdielať na

Vojna ako biznis príležitosť? Europoslanci obhájili miliardy pre Ukrajinu

ŠTRASBURG / Európsky parlament tento týždeň schválil pre Ukrajinu miliardy eur. Podľa našich zástupcov v europarlamente je dôležité, aby Ukrajina vydržala aj s našou pomocou. Okrem bezpečnosti tam vidia pre našich podnikateľov v budúcnosti aj veľkú šancu na biznis.

​Sú to dva roky, čo Rusi napadli Ukrajinu. Európa sa od začiatku vojny zomkla a podáva našim východným susedom pomocnú ruku. Čas však plynie a Kyjev potrebuje podporu viac ako kedykoľvek predtým. "Ukrajina čelí brutálnej ruskej agresii a musí sa brániť," tvrdí Vladimír Bilčík (EPP).

Veľkú časť peňazí nám Ukrajina vráti

Parlament tak v utorok schválil pre Ukrajinu 50 miliárd eur. Za bolo takmer 540 europoslancov, pričom len 40 bolo proti a 39 sa ich zdržalo. "Niektoré členské štáty s tým mali problém, ale podarilo sa nám dohodnúť," upresnil europoslanec Robert Hajšel (SD)

Táto suma bude na štyri roky. Jednu časť tvoria záruky a granty. Podľa europoslancov sa peniaze po Ukrajine nerozkotúľajú a Brusel bude strážiť, na čo pôjdu. "Veľká časť sú pôžičky, ktoré sa nám vrátia," vysvetlil Bilčík.

Europarlament zároveň dodáva, že pomoc Ukrajine nepôjde na úkor daňových poplatníkov. Zdroje sa našli inde. "Peniaze sa našli aj v úsporách v európskom rozpočte," tvrdí europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). Podľa Jurzycu budú čerpať aj zo zmrazených ruských aktív, na ktoré platí embargo.

Vojna prináša aj ekonomickú príležitosť

Europoslanci dodávajú, že Ukrajina je aj našim veľkým susedom veľký suseda veľký sused prináša aj veľké príležitosti. "Pre šikovných podnikavých ľudí, ktorí dokážu vycítiť, že tam bude trh hladný po čomkoľvek," opisuje europoslanec Jozef Mihál (RE). Ide aj o príležitosť pre stavebné firmy, ktoré sa môžu činiť pri povojnovej obnove Ukrajiny. 

Europarlament zároveň presadzuje viac munície a zbraní pre Kyjev, ako aj tvrdšie presadzovanie sankcií voči Rusku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy