Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Podvodníci za stierače zakladajú falošné pokuty. Takto ich rozoznáte
Zdielať na

Podvodníci za stierače zakladajú falošné pokuty. Takto ich rozoznáte

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Doba je zlá a špekulantov mnoho. Najnovšie si na Spiši niekto vymyslel falošné pokuty. Papierik akoby od mestskej polície s číslom účtu, na ktorý treba pokutu zaplatiť, necháva za čelným sklom.

Podvodník zrejme využil stres, ktorý mnohým pokuta spôsobí a tiež prirodzenú snahu ľudí vyriešiť aj takéto problémy čo najrýchlejšie. Vodiči áut si našli podivuhodné lístočky za prednými stieračmi. "Kde bolo uvedené, že vodič sa dopustil nejakej protizákonnej činnosti, za čo mu mestská polícia ukladá blokovú pokutu vo výške tej a tej a je potrebné uhradiť na číslo účtu ktoré tam bolo uvedené,"  povedal Ľubomír Chroust, náčelník Mestskej polície Spišskej Novej Vsi

Už toto zaváňa podvodom. Ukladanie pokút má zákonom dané svoje pravidlá. "Postup mestského policajta je ten, že za predné sklo, keď už tam ten vodič nie je, založí výzvu, kde vyzve vodiča, aby sa dostavil v určitom čase a mieste na mestskú políciu," uviedol prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Ján Andrejko. "Riešime to formou uloženia pokuty na mieste, formou šeku na pokutu nezaplatenú na mieste alebo predvolaním vodiča na mestskú políciu," vysvetlil Chroust. 

Za zavolanie nič nedáte

Spišskonovoveská mestská polícia v reportáži ukázala, ako vyzerajú oficiálne dokumenty. Podobné to je aj u iných obecných či mestských polícii na celom Slovensku. "Mestská polícia chce touto cestou apelovať na vodičov, aby nepodľahli takýmto formám zaplatenia, lebo to nie je v súlade so zákonom," potvrdil.

Ak vyzerá pokutový lístok zvláštne a nie ste si istí, či je skutočne pokuta od mestskej polície, tak aj v tomto prípade platí, že za opýtanie nebijú. Preto je najlepšie kontaktovať mestskú políciu v danom meste. "Je to vypísané, je to zaevidované. To znamená, že tam sa nie je možné pomýliť nejakým spôsobom," dodal Andrejko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy