Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obchodná vojna s Čínou: Provokuje lacnými solárnymi panelmi
Zdielať na

Obchodná vojna s Čínou: Provokuje lacnými solárnymi panelmi

ŠTRASBURG / Aktuálne sa nachádzame v obchodnej vojne s Čínou. Dôvodom sú solárne panely, ktoré sa dovážajú do Európy za také nízke ceny, že európski výrobcovia sa k nim nevedia ani len priblížiť. Môžu za to prísne ekologické normy uvalené na ich výrobu v Únii, ale aj vysoké dotácie čínskej vlády na ich solárne panely. Europoslanci hovoria, že Čína nás položila na lopatky.

​Solárne panely dovážané napríklad z Číny sú už teraz aj o polovicu lacnejšie ako od európskych výrobcov. “Výrobcovia solárnych panelov alebo panelov, ktoré sú používané na fotovoltiku v Európskej únii bijú na poplach, pretože momentálne sú ohrozené nielen pracovné miesta, ale celkovo výroba v EÚ,” vysvetlila europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD)

"Čínske solárne panely sú stále lacnejšie ako tie naše, lebo majú rôzne štátne dotácie,” doplnil europoslanec Peter Pollák (Slovensko, EPP)

Nie je to tak dávno, čo nórsky významný dodávateľ komponentov do solárnych panelov vyhlásil bankrot. Panely od európskych výrobcov sa kopia v skladoch, keďže tie čínske stoja priemerne o tretinu menej. A dôvod? “Stretávame sa s praktikami nekalej súťaže, kedy tretie krajiny masívne produkujú solárne panely na základe veľkých štátnych dotácií,” uviedol europoslanec Michal Wiezik (PS, RE).

O dovoz z Číny nechceme prísť

Nie je to po prvý krát, čo sa Európska únia dostala do podobného sporu s Čínou. Pred niekoľkými rokmi zaviedla takmer 50 percentnú prirážku na ich dovoz. Čínskou odpoveďou boli clá na európske vína. “Na druhej strane vieme, že bez dovozu z Číny sa nezaobídeme, ak chceme splniť tie klimatické ciele, ktoré si Európska únia predsavzala,” vysvetlil europoslanec Robert Hajšel (SD).

Únia tak nechce o ich dovoz prísť úplne, ale zároveň chce zvýšiť ich cenu. Komisia chce zaviesť také clá, aby sa import z Číny nezastavil, ale európske a čínske ceny sa vyrovnali. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy