Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Každé piate dieťa v EÚ žije v chudobe. Brusel plánuje cez nový mechanizmus túto situáciu zvrátiť
Zdielať na

Každé piate dieťa v EÚ žije v chudobe. Brusel plánuje cez nový mechanizmus túto situáciu zvrátiť

EURÓPSKA ÚNIA / Aj v 21.storočí žije každé piate dieťa v Európskej únii v chudobe. Viaceré bývajú v katastrofálnych podmienkach bez prístupu k pitnej vode, bez elektriny či tepla. Spozornel už aj Brusel. A cez nový mechanizmus Európskej komisie pod názvom “child guarantee”, teda záruka pre dieťa, chce do roku 2030 túto situáciu zvrátiť.

Európska únia sa považuje za najvyspelejšiu časť sveta. Napriek tomu na hranici chudoby, vo vylúčených a segregovaných komunitách žije viac ako 18 miliónov detí. “Nemôžeme prehliadať skutočnosť, že dnes až 22% detí v celej Európskej únii je ohrozených chudobou,” hovorí europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). 

Počas pandémie sa do tejto špirály chudoby prepadlo ešte viac detí 

Aj európski audítori upozorňujú na to, že mnohé museli predčasne ukončiť školskú dochádzku. Brusel chce preto aj cez európsky sociálny fond zabezpečiť pre tieto deti nielen možnosť vzdelávania. “Naozaj ide o zabezpečenie základných potrieb a pomôcok pri vzdelávacom procese, zabezpečenie jedného zdravého jedla denne a takisto adekvátnej zdravotnej starostlivosti,” hovorí europoslanec Michal Wiezik (SPOLU, EPP). 

“A ukazuje sa, a aj mnohé výskumy to potvrdzujú, že deti ktorým je odopretý nárok na tieto základné veci, potom to majú v živote omnoho ťažšie a sú zaseknuté v tej generačnej pasci chudoby,” hovorí europoslanec Michal Šimečka (PS, RE).

Na rade je teraz ďalší audit v jednotlivých členských krajinách

Podľa neho sa následne budú nastavovať procesy čerpania eurofondov práve pre skupinu detí. A pomôcť v tom majú aj miliardy eur z fondu obnovy. “Bude preto závisieť od členského štátu, akú prioritu dá deťom žijúcim v chudobe. Z peňazí Európskej únie by sme mohli napríklad zaplatiť sociálne byty, aby cez ne získali chudobné rodiny prístup k bývaniu, hovorí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (ECR).

“Po schválení budú všetky členské krajiny vrátane Slovenska musieť predložiť do šiestich mesiacov svoje plány, ako chcú pomôcť deťom, ktoré sú ohrozené chudobou,” hovorí europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy