Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Deň Európy: Umelci vyzývajú v novom videu ľudí, aby prišli voliť v eurovoľbách
Zdielať na

Deň Európy: Umelci vyzývajú v novom videu ľudí, aby prišli voliť v eurovoľbách

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Eurovoľby sa na Slovensku budú konať už 25. mája. Niekoľko známych slovenských osobností preto nakrútilo video, v ktorom vyzývajú ľudí, aby prišli voliť. Európska únia by nemala byť žiadnemu človeku ľahostajná, priniesla nám totiž množstvo výhod. Rozhodnúť o budúcnosti Slovenska v Európe môžete teraz aj vy. Pridajte sa k známym osobnostiam ako sú Milan Lasica, Emília Vašáryová, Ivana Gáboríková a ďalší, a príďte voliť.

Európa oslavuje svoj deň 9.mája. Umelci vyzývajú v novom videu ľudí, aby prišli voliť v eurovoľbách, ktoré sa budú konať 25. mája 2019. Milan Lasica, Emília Vášáryová, Adriana Kučerová. Ady Hajdu, Csongor Kassai, František Kovár, Braňo Jobus a Michael Szatmary tak robia vo volebnom spote Kancelárie Európskeho parlamentu. "Ale tentoraz už naozaj, tentoraz fakt choďte, tentoraz by ste určite mali ísť, aj vy rozhodnete, čí hlas bude znieť v Európe za Slovensko," nabádajú našich voličov.

Chcú tak zvrátiť doterajší rekord Slovenska, ktoré v účasti voličov na hlasovaní vo voľbách do Európskeho parlamentu zatiaľ vždy skončilo na poslednom mieste. V roku 2014 využilo svoje právo len 13 percent občanov Slovenska. 

Zvykne sa hovoriť, že kto nechodí voliť, nemá právo kritizovať svojho starostu, premiéra, prezidenta či europoslanca. S touto myšlienkou sa pohrali autori videa pre Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Video známych osobností si môžete pozrieť TU. 

"Smutný rekord z posledných eurovolieb, keď sme boli poslední v EÚ s účasťou 13% by sa už nemal opakovať," myslí si poverený riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Dionýz Hochel. "Práve preto sme vďační všetkým osobnostiam, ktoré apelujú aj takýmto spôsobom na ľudí, aby tentoraz nezostali doma a voliť prišli. Slovenským občanom by už nemalo byť jedno, či obsadia najnižšiu priečku. To, čo sa deje v Európe sa vždy týka aj nás všetkých," dodáva Hochel.

Zdá sa, že k slovenským urnám predsa len príde viac voličov ako v roku 2014, a to nielen vďaka mobilizačným kampaniam. Podľa sociologičky Oľgy Gyárfášovej sa totiž za 5 rokov veľa udialo a zmenilo. "Európska téma vstúpila do súťaže politických strán. Je to téma, o ktorej sa diskutuje, na ktorej sa strany profilujú," poznamenala Oľga Gyárfášová, analytička pre inštitútu pre verejné otázky. 

Odkazy umelcov

Herec, dramatik, textár Milan Lasica svojim priaznivcom odkazuje, že pôjde voliť, lebo mu záleží na budúcnosti našich detí. Emília Vašáryová chce žiť naďalej v bezpečnej Európe. Okrem týchto posolstiev zaznie aj odkaz o boji proti klimatickým zmenám či o obrane slabších a znevýhodnených. Všetci umelci sa zapojili do podpory vyššej účasti eurovolieb bez nároku na honorár.

Podobne sa do informačnej kampani EP na sociálnych sieťach zapojili aj slovenské futbalové osobnosti. Video so slovenskými futbalistami nájdete TU.  Kampaň podporili aj známi influenceri a youtuberi.

Deň Európy

Robert Schuman, francúzsky minister zahraničných vecí, vo svojom prejave prednesenom v Paríži 9. mája 1950 navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám na našom kontinente. Jeho víziou bolo vytvorenie európskej inštitúcie, ktorej úlohou by bolo riadenie spoločného trhu s uhlím a oceľou. Návrh Roberta Schumana sa považuje za začiatok budovania Európskej únie.

Fakty o voľbách

​Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať v EÚ 23-36. mája.  Slováci si môžu vyberať z 31 kandidujúcich politických strán a hnutí. Voliť budeme 14 poslancov (ten 14. nastúpi až v prípade Brexitu). V minulých eurovoľbách bola na Slovensku volebná účasť mladých ľudí len 6%.

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku počas volieb organizuje sama či s partnermi asi 70 rôznych podujatí. Jedným z nich je práve prebiehajúca roadshow- volebné turné po 17 slovenských mestách v spolupráci so Zastúpením EK.

Symbolom eurovolieb je iniciatíva "Tentoraz idem voliť", do ktorej sa už zapojilo asi 300 000 ľudí v rámci EÚ a asi 8000 na Slovensku.

Po Slovensku pred eurovoľbami odštartovala roadshow. Na návštevníkov čaká bohatý program, plný vystúpení a zábavy. Viac sa dozviete v rozhovore TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy