Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Juncker varuje, že brexit bez dohody je stále reálny, Johnson hovorí o diplomatických posunoch
Zdielať na

Juncker varuje, že brexit bez dohody je stále reálny, Johnson hovorí o diplomatických posunoch

BRUSEL/LONDÝN / Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v Európskom parlamente varoval, že riziko vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie bez dohody je naďalej reálne. Dodal, že v riešení sporného bodu v podobe takzvanej írskej poistky nenastal žiaden posun. Na hrozbu brexitu bez dohody upozornili aj brexitový vyjednávač Michel Barnier a fínska ministerka pre európske záležitosti Tytti Tuppurainen. Britský premiér Boris Johnson ale v posledných dňoch hovoril o posune v diplomatických rokovaniach. Na druhej strane, líder opozície Jeremy Corbyn uviedol, že ak by sa stal premiérom, vypísal by dokonca nové referendum o brexite.

Juncker informoval poslancov o pondelkovom rokovaní s Johnsonom, na ktorom sa zúčastnil aj Barnier. "Nebudete prekvapení, povedal nám, že Británia chce stále dohodu, ale že vystúpi z Európskej únie k 31. októbru s dohodou alebo bez nej. Riziko vystúpenia bez dohody je tak stále reálne," povedal Juncker, na čo britskí europoslanci Strany pre brexit Nigela Faragea reagovali jasotom a výskotom na čo Juncker reagoval, že ho jeho verní fanúšikovia doprevádzajú všade. 

Spornú poistku, ktorá má zabrániť vzniku fyzických hraničných kontrol medzi Írskou republikou a Severným Írskom, označil Juncker za operatívne riešenie problémov s hranicami, ktorý by nemusel nastať, keby Londýn v Európskej únii zotrval. Juncker dodal, že poistka má tri ciele, a to zabrániť klasickej hranici, zachovať integritu unijného vnútorného trhu a zaistiť spoluprácu medzi írskym severom a juhom. 

Poistka by v dohodnutej podobe začala platiť iba v situácii, kedy by sa obe strany do konca prechodného obdobia po brexite nedokázali v rámci budúcej obchodnej dohody dohovoriť na inom riešení otázky írskej hranice. 

Británia je stále vítaná

Európsky parlament vyslal do Londýna odkaz v podobe ďalej rezolúcie. "Britániu nevyháňame, máme záujem na dobrých vzťahoch a primárne na tom, aby zostala členom Európskej únie," uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec. 

"My sa stále chceme so Spojeným kráľovstvom dohodnúť na podmienkach odchodu," uviedol slovenský europoslanec Vladimír Bilčík. Rokovacích dní, na ktorých sa stretne dostatočný počet europoslancov na schválenie dohody už veľa nie je. Aj poslanci už priznávajú, že sú z brexitu vyčerpaní. "Zamýšľam sa už nad tým, či má zmysel prijímať novú a novú rezolúciu," uviedol europoslanec zo Slovenska Robert Hajšel. 

Ak Británia na konci októbra úniu opustí bez dohody, nenastane ani žiadne prechodné obdobie a hranice medzi Írskom a britským Severným Írskom sa stane štandardnou vonkajšou hranicou EÚ s potrebou kontrol dovážaného tovaru. "Nechceme, aby sa vrátili hranice," prehlásil Barnier, ktorý v europarlamente vystúpil vystúpil po Junckerovi. 

V predstaviteľov europarlamentných politických skupín zaznelo, že Európska únia by ďalší odklad brexitu mala umožniť len ak Británia svoju prípadnú žiadosť podloží skutočnými dôvodmi. To by sa mohlo stať v prípade prelomu v rokovaní, predčasných volieb alebo nového referenda. Tento postoj chcú poslanci schváliť v uznesení, ktoré má podporu najsilnejších frakcií. 

Corbyn by vyhlásil nové referendum

Predseda britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn by v prípade víťazstva svojej strany vo voľbách usiloval v Bruseli o mäkšiu brexitovú dohodu. Dokument by potom predložil Britom v referende, v ktorom by mali možnosť vysloviť sa aj pre možné zotrvanie v Európskej únii. Corbyn to napísal v článku pre denník The Guardian. "Labouristická vláda by zaistila rozumnú dohodu založenú na podmienkach, za ktoré sa dlhodobo zasadzujeme, vrátane novej colnej únie s Európskou úniou, tesného napojenia na jednotný trh a záruk ohľadom práv pracovníkov a ochrany životného prostredia," uviedol šéf najväčšej britskej opozičnej strany. 

Jeho tón prejavu naznačuje, že by v kampani pred druhým referendoZavřel

m ostal neutrálny a svojim ministrom i poslancom by umožnil, aby agitovali pre akúkoľvek stranu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy