Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poľsko zaplatilo milióny za propagáciu krajiny na internete. Agentúra ho propagovala na fotkách slovenských Tatier i Prahy
Zdielať na

Poľsko zaplatilo milióny za propagáciu krajiny na internete. Agentúra ho propagovala na fotkách slovenských Tatier i Prahy

Archívna reportáž

Poľskom pred časom otriasol aj škandál s mäsom. Slováci ho tiež odmietajú kupovať. Pozrite si archívnu reportáž

VARŠAVA / Poľsko si na propagáciu krajiny najalo reklamnú agentúru, ktorá propagovala krásy krajiny prostredníctvom fotografií z Prahy alebo zo slovenských hôr. Poľská národná nadácia, do ktorej peniaze vložili najväčšie štátne firmy, zaplatila podľa poľského portálu onet.pl 5,5 miliónov dolárov, čo je v prepočte takmer 5 miliónov eur. Príspevky o Poľsku, ktoré firma zverejňuje na sociálnych sieťach, navyše prakticky nikto nesleduje.

"Veľkonočný západ slnka v Poľsku" je popis fotky, ktorá zachytáva pohľad na Vltavu a pražské mosty na profile na sociálnej sieti, o ktorých sa z poverenia Poľskej národnej nadácie stará americká agentúra. Ďalší príklad je zo Slovenska. Keď chcela agentúra informovať svetovú verejnosť o úspechoch poľského skokana na lyžiach Kamila Stocha, svoj príspevok obohatili fotkou, ktorá má lákať na túru do poľských tatier. Fotografia ale pochádza zo slovenskej časti Západných Tatier. 

Poľská národná nadácia vznikla v roku 2016. Oficiálne mala zlepšiť renomé Poľska v zahraničí, no podľa portálu onet.pl je jej cieľom presviedčať o kvalitách reforiem zavedených vládou Práva a spravodlivosti (PiS), ktoré v zahraničí považujú za kontroverzné. 

Americká agentúra vo výročnej správe pre americké úrady uvádza, že v rámci zmluvy s poľskou nadáciou sa stará o propagáciu Poľska na internete. Podľa portálu onet.pl ale jej príspevky na twitteri sleduje okolo 6000 ľudí, na videá na youtube sa takmer nikto nepozerá a profil na instagrame sleduje asi 50 užívateľov. 

Poľská národná nadácia navyše na domácej scéne spôsobila pred dvomi rokmi rôzne reakcie kontroverznou kampaňou Spravodlivé súdy, ktorou obhajovala reformy justície presadzované Právom a spravodlivosťou, ktoré výrazne posilnili vplyv politikov na súdnictvo. V celom Poľsku sa vtedy objavili čiernobiele billboardy, ktoré uvádzali príklady údajných chýb súdov a útočili na sudcov. 

Vysoké Tatry ohrozuje lykožrút. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy