Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koľko Slovákov pristúpi k urnám pri eurovoľbách? Máme prvé prieskumy
Zdielať na

Koľko Slovákov pristúpi k urnám pri eurovoľbách? Máme prvé prieskumy

BRATISLAVA/BRUSEL / Voľby do Európskeho parlamentu budú už o 18 dní. Najnovší prieskum Inštitútu pre verejné otázky okrem iného ukázal aj to, že rozhodnutá prísť k urnám je približne pätina občanov. Voliť chcú ísť najmä vysokoškolsky vzdelaní Slováci. Stále váhajúcich ľudí by mohli mobilizovať najmä vhodní kandidáti.

Na Slovensku je dlhodobo paradoxná situácia. Na jednej strane výrazná väčšina ľudí považuje Európsku úniu za dobrý projekt, za jeden z dôležitých oporných stĺpov našej zvyšujúcej sa životnej úrovne, na strane druhej je však naša účasť v európskych voľbách tradične veľmi nízka.

V roku 2014 využilo svoje právo len 13 percent občanov Slovenska, čo bol výrazne najhorší ukazovateľ v celej únii. Politológ  Pavol Baboš predpokladá, že tentoraz by mobilizácia predsa len mohla byť väčšia.

"Za posledných 5 rokov, to čo sa zmenilo je, že Európska únia a európska politika sa oveľa viac stala domácou témou. Stala sa témou, na ktorej sa súťaží," vraví politológ Pavol Baboš. 

"Tá kampaň je oveľa viditeľnejšia, ale hlavne aj oveľa kreatívnejšia a inovatívnejšia," podotkla analytička Inštitútu pre verejné otázky Oľga Gyárfášová. Na podporu vyššej slovenskej účasti sa už rozbehlo viacero projektov a zapájajú sa aj známe, vplyvné tváre. Medzi nimi aj moderátor a aktivista kampane "Tentoraz idem voliť" Matej Cifra: "Nechcime, aby sa to vrátilo k tomu, že naozaj žiadne voľby nebudú a bude niekto iný rozhodovať o nás. A vtedy nám to možno po 40 rokoch dôjde, že - do kelu, to je na figu."

Aj na Slovensku sa už objavili hlasy, ktoré by chceli slexit, teda vystúpenie našej republiky z EÚ. Podľa sociologičky Gyárfášovej by však takýto nápad ľudia jednoznačne odmietli. Väčšina našich občanov totiž dlhodobo považuje Európsku úniu za dobrý projekt.

Z Londýna v utorok prišla správa, že aj v Spojenom kráľovstve predsa len budú voľby do Európskeho parlamentu. Ak by totiž Briti voľby neusporiadali, prvého júna by automaticky nastal brexit bez dohody.

Slovensko v tomto roku oslávilo 15. výročie v EÚ. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy