Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
S jarným počasím prichádzajú aj nepríjemnosti: Bratislava hľadá lovcov komárov
Zdielať na

S jarným počasím prichádzajú aj nepríjemnosti: Bratislava hľadá lovcov komárov

SLOVENSKO / Jarná príroda nás cez víkend potešila. No s touto krásou sú spojené aj nepríjemnosti. Začala sa už sezóna kliešťov a komárov. Teda podľa kalendára. My sme zisťovali, či aj v skutočnosti. Vlani v Bratislave totiž neustriehli správny čas, keď ich mohli zlikvidovať ešte v podobe lariev a tak to aj dopadlo. Tento rok to už bratislavský magistrát podceniť nechcel a zvoláva dobrovoľných lovcov komárov do boja.

Bojovo naladeným štýlom verbuje bratislavský magistrát dobrovoľníkov na lovcov komárov už nejaký ten týždeň. "Veríme, že to priláka nielen mladých ľudí, ale aj rodičov s deťmi," informuje hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. 

Ich úlohou má byť monitoring tzv. liahnísk komárov

Doteraz sa ich vraj prihlásilo zhruba 150. "Teraz budú nasledovať školenia a potom budú minimálne 2-3x do týždňa v teréne, kde budú zbierať vzorky," informuje Rajčanová. 

Magistrát doteraz nemal žiadnych dobrovoľníkov

"Minulý rok dobrovoľníci ani neboli, boli v teréne iba odborníci," hovorí Rajčanová. A tí nemohli byť naraz všade. Pred rokom zhruba o takomto čase ich pozornosti unikli viaceré liahniská, napríklad aj toto a vieme, ako to dopadlo. Obyvatelia si vytrpeli svoje, magistrát sa poučil. "Preto sme spustili nábor dobrovoľníkov," hovorí Rajčanová. 

Monitoring zatiaľ robia odborníci

Prebieha už od začiatku marca, kedy začína kalendárna sezóna komárov. "Ten nález je zatiaľ v normále, tak zatiaľ nie je potrebný zásah," hovorí Rajčanová. 

Boli sme priamo v teréne zistiť, aká je situácia s larvami komárov

Konkrétne v jazere pod Devínom. Pred rokom sa ich na tomto mieste hemžili tisíce, ani vzorku nebolo potrebné použiť. Tentoraz sme však ani voľným okom v jazere, ale ani vo vzorke žiadnu larvu neobjavili. Podobne je na tom aj zvyšok bratislavského kraja. "Neboli zaznamenané žiadne larvy," informuje vedúci oddelenia životného prostredia BSK Martin Obuch. 

Obyvatelia obcí v povodí rieky Moravy každoročne čelia obrovským inváziám komárov

"Aj keď to nie je naša kompetencia, snažíme sa týmto obciam pomôcť," hovorí Obuch. Už v minulosti si vybudovali sieť okolo tridsiatky dobrovoľníkov, ktorí odborníkom poskytujú údaje o situácii. Pomáhali aj v minulom roku. "Znížili sme určite počet lariev, ale stále bola situácia pomerne zlá. Sme robili 8 zásahov," hovorí Obuch. 

V tomto čase ale nezačína iba komária sezóna, ale tiež sezóna kliešťov. Čo potvrdzuje aj národný portál zdravia a v prírode je dobré na to myslieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy