Skoro jasno
15°
Bratislava
Chovateľ vyhodil pozostatky uhynutých zvierat do lesa. Hrozí mu za to mastná pokuta
Zdielať na

Chovateľ vyhodil pozostatky uhynutých zvierat do lesa. Hrozí mu za to mastná pokuta

LOVINOBAŇA / Neznámemu chovateľovi uhynuli zvieratá. Namiesto toho, aby zavolal kafilériu, ich pozostatky vyhodil do lesa. Tento nález pobúril dôchodcu z Lovinobane, ktorý bol v prírode na prechádzke.

​Hlava, kopytá, koža a vnútornosti. A to všetko len asi dva metre od lesnej cestičky. "Jednoducho je to tak. Sme takí Slováci. Je to katastrofa," povedal Emil, nálezca. Pár metrov od tohto miesta zbadal dôchodca biele vrece. Vo vnútri bolo ďalšie uhynuté zviera. "Vypadá, že je to srnčia hlava," vyjadril sa Emil. Keď sa ale na tieto pozostatky pozrel bližšie, skonštatoval, že ide pravdepodobne o domáce zvieratá. Zrejme ovcu a teliatko. "V okolí sa nájdu ľudia, ktorí to chovajú a zabíjajú to a predávajú to mäso. V Lovinobani nikto nechová," ozrejmil Emil.

V prípade úhynu hospodárskeho zvieraťa má chovateľ dve možnosti. Prvá je tá, že si zavolá a zaplatí kafilériu. Na Slovensku však funguje iba jedna sanačná firma. Pokiaľ chovateľovi uhynie menšie zviera, môže si ho zakopať na svojom pozemku. "Sú stanovené kritéria ako napríklad vzdialenosť od vodného zdroja, vzdialenosť od pozemku suseda, ako hĺbka jamy," povedal Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVaPS.

Spôsobom, akým sa pozostatkov zbavil neznámy chovateľ, považuje Bíreš za neprípustný. "Pokiaľ sa takto anonymne zbavuje takto uhynutého zvieraťa, dopúšťa sa zákona o veterinárnej starostlivosti, kde mu zhrozí pokuta vo výške od 500 eur do 4 500 eur," dodal Bíreš. Kontaktovali sme aj políciu, ktorá prípad zatiaľ preveruje ako priestupok. O náleze informovali aj veterinárnu správu. Pravdepodobne oni zabezpečia likvidáciu týchto pozostatkov. Ak nájdu majiteľa, peniaze od neho budú vymáhať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy