Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ukrajina hlási ďalšieho mŕtveho vojaka, Erdogan vyzval k mieru. Napätie v Donbase v posledných týždňoch stúpa
Zdielať na

Ukrajina hlási ďalšieho mŕtveho vojaka, Erdogan vyzval k mieru. Napätie v Donbase v posledných týždňoch stúpa

Archívne video

LUHANSK / Ďalší ukrajinský vojak podľa dnešného armádneho komuniké prišiel o život pri nepriateľskom ostreľovaní ukrajinských pozícií v Donbase na východe krajiny, ktorého časť ovládajú proruskí separatisti. Británia a USA sa tvrdeniami "pevne postavili" proti ruskej destabilizačné kampani voči Ukrajine a vyzvali Rusko na okamžité zmiernenie vyhrotenej situácie v Donbasu a na plnenie medzinárodných záväzkov, uviedol šéf britskej diplomacie Dominic Raab podľa agentúry Reuters po rokovaní so svojím americkým náprotivkom Antonim Blinkenom.

Ukrajinský vojak prišiel o život pri sobotňajšom ostreľovaní v okolí Luhansk, uviedol denník ukrajinská pravda s odvolaním na oznámenie armády. Podľa velenia ukrajinskej armády "ruské hybridné vojská" ostreľovala ukrajinskej pozície v deviatich prípadoch a v dôsledku bol jeden vojak zabitý a ďalší zranený. Armáda tiež zaznamenala prelety nepriateľského bezpilotného lietadla nad frontovú líniou. Ukrajinskí vojaci na ostreľovanie odpovedali tiež paľbou. Od dnešného rána panuje na fronte dosiaľ pokoj.

Separatisti z Donecka a Luhansk naopak podľa ruského denníka Kommersant hlási celkom osem prípadov porušenia prímeria zo strany ukrajinských vojakov, pričom miestne úrady momentálne upresňujú informácie o prípadných ranených v radoch civilného obyvateľstva.

V sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po stretnutí so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským vyzval na ukončenie znepokojujúceho vývoja na východe Ukrajiny a na rešpektovanie jej územnej celistvosti. Turecký prezident dodal, že dúfa v mierové riešenie konfliktu podľa medzinárodného práva a diplomatickými prostriedkami.

Ukrajina od ruskej anexie Krymu a prepuknutia ozbrojeného konfliktu v Donbase na jar 2014, obviňuje Rusko z agresie a okupácie ukrajinského územia, aj keď Moskva priame zapojenie do konfliktu popiera. Boje si doteraz vyžiadali viac ako 13 000 mŕtvych.

Napätie v Donbase v posledných týždňoch stúpa. Kyjev v minulých dňoch bil na poplach kvôli sústreďovaniu ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou, Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokácií. Ukrajinský minister obrany varoval pred rizikom "ozbrojenej agresie" Ruska pod zámienkou porušovanie práv rusky hovoriacich obyvateľov Donbasu. Spojené štáty tento týždeň ohlásili, že vyšlú dve svoje vojenské lode do Čierneho mora, čo médiá vykladajú ako signál Rusku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy