Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ďalšie leto bez festivalov: V niektorých krajinách prebiehajú experimenty s cieľom nájsť riešenie
Zdielať na

Ďalšie leto bez festivalov: V niektorých krajinách prebiehajú experimenty s cieľom nájsť riešenie

SLOVENSKO A SVET / Nádeje fanúšikov letných festivalov sa aj v tomto roku rozplynuli. Organizátori Pohody, Dobrého festivalu, ale aj ďalších presúvajú akcie do nasledujúceho roka. Hromadné podujatia rušia aj ďalšie európske krajiny. Dôvodom je pandemická situácia. Odborníci veľké akcie neodporúčajú. Zároveň však organizátori s vedcami skúmajú možné riešenia a v niekoľkých európskych krajinách prebiehajú experimenty, ktorých cieľom je ich nájsť.

S lístkami na najväčší slovenský festival Pohoda, to ani v tomto roku nebude celkom v pohode. "Pohoda 2021 sa opäť musí presunúť na rok 2022, plná verzia sa musí presunúť," hovorí organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák. Opäť preto, že už minuloročný festival bol presunutý. K tomuto rozhodnutiu dospeli po konzultácii s tímom epidemiológov. "Vylúčili možnosť, že by sa Pohoda v klasickej kapacite mohla uskutočniť," hovorí Kaščák. 

Pohoda v oklieštenej podobe ale predsa len bude

"Rozhodli sme sa pre verziu underground s kapacitou tisíc ľudí," hovorí Kaščák. Samozrejme za prísnych podmienok, očkovanie, prekonanie kovidu, alebo čerstvý test. Dáta, získané z podujatia budú následne vyhodnotené. Čo ale bude s lístkami, ktoré si fanúškovia zakúpili? Jedným z nich je aj kolega Juraj Hajdin. "Ako začala dcérka rásť, tak sme začali stanovať na Pohode." Lístky na festival 2020 kúpil v roku 2019. Nevrátil ich s tým, že ich využijú v tomto roku. V minulom roku pomohlo organizátorom, keď 90% fanúšikov lístky nestornovalo. A pomohlo by im to aj tentoraz. "My sme vďaka tomu prežili," hovorí Kaščák.

V tomto roku upustili od organizácie aj ďalšie obľúbené festivaly na Slovensku

Súčasné opatrenia a neistota toho, čo bude, spečatili tento rok aj Dobrý festival, ktorý sa zvykol každoročne konať na prírodnom kúpalisku v Prešove. Vstupenky ostávajú v platnosti na rok 2022. V termíne festivalu plánuje Miro Tásler koncert, ale ešte závisí na opatreniach. No myšlienka veľkého festivalu je už aj pre tento rok minulosťou. "Pretože je nereálne, aby som dneska plánoval akciu pre 10 tisíc ľudí, keď nevieme, či bude povolená akcia pre tisíc ľudí," hovorí hlavný organizátor Dobrého festivalu Miro Tásler. 

Veľké festivaly sa odkladajú aj mimo Slovenska

"Nie je to úplne ojedinelý jav, rovnako aj festival Colours of Ostrava sa posúva a aj iné veľké podujatia," hovorí ministerka kultúry Natália Milanová. 

Vo viacerých krajinách Európy už prebiehajú rôzne experimenty s cieľom nájsť bezpečné riešenie tak, aby mohli hromadné podujatia čoskoro obnoviť. "V Holandsku zrealizovali 8 experimentov," hovorí šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana.

Ďalšie v Barcelóne alebo vo Veľkej Británii. Ide zväčša o vzorku tisíc až 5 tisíc ľudí, ktorých dôsledne monitorujú. "Dáta vyhodnocujú, pôvodný plán bol stihnúť to pred letnou sezónou, aby sa vedelo, čo s veľkými festivalmi, ale nestihlo sa," hovorí Smatana. 

Malé podujatia sa budú riadiť tzv. kultúrnym semaforom

"Už dokončujeme kultúrny semafor, ktorý bude súčasťou kovid automatu," hovorí Milanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy