Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NAKA vypočúva kľúčového svedka proti Zoroslavovi Kollárovi
Zdielať na

NAKA vypočúva kľúčového svedka proti Zoroslavovi Kollárovi

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ NAKA rozbieha rozsiahly výsluch kľúčového svedka proti Zoroslavovi Kollárovi, Ľudovítovi Makóovi a ďalším. Mali dostávať údajne obrovské úplatky za krytie ilegálneho obchodu s cigaretami. Podľa televízie JOJ vyšetrovatelia NAKA realizujú výsluch svedka, ktorému dočasne odložili vznesenie obvinenia pre jeho spoluprácu a priznávanie trestnej činnosti.

Svedok Miroslav Janeba mal spolu s ďalšími osobami uplácať vtedajšieho šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa a ďalšie osoby v súvislosti so zaistením nelegálnych cigariet a dvoch kamiónov príslušníkmi KÚFS. Za 30 tisíc eur chcel pre podsvetie získať spoluprácu s riaditeľom KÚFS Ľ. Makóom, ochranu pred daňovými kriminalistami pri bezproblémovej ilegálnej výrobe cigariet aj včasné varovania pred zásahmi príslušníkov KÚFS proti kšeftárom s cigaretami.

V prípade svedok vypovedá o pravidelných platbách za ochranu a vývoz ilegálnych cigariet na čierny trh. Mesačne malo ísť o 150 tisíc a 130 tisícové úplatky pre Makóa a ďalších obvinených, ktorí si takto vyplácané úplatky za “ochranu” pred zásahom daňových kriminalistov delili podľa stanovenej schémy.

Neznámi Vasiľ a Jegor a úplatky aj pre Zoroslava Kollára

NAKA v tomto prípade získala informácie, že za krytie ilegálnych dvoch tovární na výrobu "čiernych" cigariet údajne svedok Janeba sprostredkovať vyplatenie úplatkov celkovo v sume viac ako 900 tisíc eur od osôb, ktoré vyšetrovateľom označil ako Vasiľ a Jegor. Polícia zrejme pravú identitu uvedenej dvojice zatiaľ nepozná. 

Obhajoba Zoroslava Kollára: Ide o neudržateľné obvinenie nášho klienta

Obhajca Zoroslava Kollára Martin Betrec sa už pred časom pre TV JOJ vyjadril, že v poradí už druhé obvinenie Zoroslava Kollára z brania úplatkov z krytia ilegálnych kšeftov s cigaretami, má vážne dôkazné nedostatky. Obhajca sa pýtal, ako je možné mať vo vyšetrovaní identifikované dve neznáme osoby svedkom, ktorý tvrdí, že sa volajú Vasiľ a Jegor a pritom nevie o nich poskytnúť žiadne iné informácie vedúce k ich stotožneniu. Ďalej považuje za nezmysel, aby "imaginárne osoby" cez svedka uplácali obvinených, keď podľa obvinenia ani vyšetrovacie orgány nevedia, či dvojica vlastne reálne existuje. 

Makó ako šéf KÚFS dostával od kšeftárov údajne najviac, Zoroslav Kollár s ďalšími len "drobné"

Z takmer miliónového postupne vyplateného úplatku mal podľa svedeckých výpovedí "kajúcnika" Janebu dostávať pravidelne na mesačnej báze 100 000 eur paušálne Ľudovít Makó, podnikateľ Tomáš Rajecký 15 tisíc eur a tiež obvinený veľkopodnikateľ Zoroslav Kollár paušál po 15 tisíc eur. Samotný Janeba si údajne nechával po 20 tisíc eur každý mesiac, čo záhadní "Vasiľ a Jegor" platili za ochranu. Najviac z toho údajne išlo samotnému šéfovi KÚFS Ľudovítovi Makóovi, ktorý mal pod palcom vyšetrujúcich kriminalistov. Hoci je v tomto prípade obvinený aj samotný Makó. Ten už dlhodobo s vyšetrovateľmi spolupracuje, k trestnej činnosti sa priznáva a je dôležitým svedkom aj v iných trestných veciach. Branie úplatkov za krytie kšeftov s ilegálnou výrobou aj distribúciou cigariet priznáva, údajne potvrdzuje tvrdenia svedka Janebu a vypovedá aj proti obvinenému Zoroslavovi Kollárovi a podnikateľovi Tomášovi Rajeckému. 

Rajecký sa po obvinení naďalej zdržiava mimo Slovenska. Jeho obhajca Adrian Kucek už skôr pre TV JOJ uviedol, že jeho klient sa pre účely trestného konanie zo zahraničia vráti. Dodnes sa tak ale nestalo. Zrejme aj preto, že samotný obvinený by po návrate na Slovensko zo zahraničia bol zadržaný políciou a mohol by skončiť vo väzbe. 

Makó je jeden z obvinených vysokopostavených bývalých funkcionárov Finančnej správy. :

Súvisiace články

Najčítanejšie správy